hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Gyógyítás

Magyarok Haitin – pillanatkép

A haiti földrengések mintegy kétszázezer halálos áldozatot követeltek. A térségbe Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, valamint a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége is küldött segítőket.
Reformátusok 
 
Megnyitott egy klinikát, meglátogatott két árvaházat, valamint segélyszállítmányt adott át a földrengés sújtotta Haitiban a napokban a Magyar Református Szeretetszolgálat segélycsoportja.
 
Gilicze Réka, a Magyar Református Szeretetszolgálat kapcsolattartója elmondta, hogy a klinikát a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben nyitotta meg a hatfős csoport, amelyben négy orvos kapott helyet.
 
A segélycsoport felkeresett a főváros mellett két árvaházat, ahol átadta a Magyarországról odaszállított, nagyjából 7 millió forint értékű, babatápszerekből és gyógyszerekből álló humanitárius segélyszállítmány egy részét.
 
A többi gyógyszerrel az orvoscsoport gyógyít. Gilicze Réka a csoport által tapasztaltakról elmondta, hogy most már nem a földrengésben megsérültek, hanem különféle betegségektől szenvedő emberek fordulnak hozzájuk segítségért. Sok a lázas beteg. A magyar orvosok sok olyan kisgyermeket láttak, akiket babatápszerek hiányában felnőtteknek való, szennyezett élelemmel tápláltak, emiatt kiütések jelentkeztek rajtuk.
 
A közbiztonsággal kapcsolatban Gilicze Réka megjegyezte, hogy a magyar csoport már katonai kíséret nélkül közlekedik. A haiti fővárosban közben már szemmel láthatóan takarítják a romokat – tette hozzá.
A magyar segélycsoport várhatóan péntek délután érkezik haza.
 
Krisna-tudatú Hívők 
 
Tornóczky Gusztáv, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs referense elmondta, három munkatársuk a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba érkezése után csatlakozott egy helyben létrejött nemzetközi segélycsapathoz, amely ételosztással segít a földrengés oda szállított sérültjein. Eddig naponta 150 főnek osztottak rendszeresen ebédet – meleg ételt –, akik között sok az olyan sérült, akinek amputálták valamely végtagját. A segélycsapat a Food for Life Global nemzetközi vegetáriánus ételosztó szolgálattól kapott pénzadományból helyben vásárolja meg az ételek elkészítéséhez az alapanyagokat. A napokban Haitiban is elkezdik majd a rendszeres napi ételosztást. A magyar krisnások besegítettek a Dominikai Köztársaságba szállított élelmiszersegélyek lepakolásába is – tette hozzá.
 
A magyar krisnások január 21-én indultak segíteni a haiti túlélőknek, s a tervek szerint egy hónapon keresztül dolgoznak ott.
 
Baptisták
 
Révész Szilvia, a magyar baptista mentőcsapat kapcsolattartója elmondta, hogy várhatóan jövő kedden utaznak vissza munkatársaik Haitiba, ahol egy árvaház felépítésének előkészületeit tervezik elvégezni. Valószínűleg segélyszállítmányt is visznek magukkal.

Debreceni mentőcsapat
 
Korábbi híradás szerint a debreceni különleges mentőcsoport múlt vasárnap érkezett haza Haitiból, ahol 650–700 beteget látott el egy hét alatt.
 
Kormányzati mentőcsapat
 
Mintegy háromezer embernek nyújtott orvosi segítséget a földrengés sújtotta Haitin a magyar kormány által küldött mentőcsapat, amelynek tagjai szerda éjjel érkeztek haza – közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
 
A pápai katonai repülőtéren szerda éjszaka landolt az a C17-es repülőgép, mely a Haitin tevékenykedő, 7 tagú egészségügyi mentőcsapatot szállította haza Magyarországra. A repülőtéren a csapatot Tatár Attila tűzoltó altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató fogadta.
 
A mentőcsapat január 24. és 31. között nyújtott segítséget az arra rászorulóknak a katasztrófa sújtotta területen. A csoport az előzetes terveknek megfelelően mintegy háromezer embert részesített orvosi ellátásban, elsősegélyben. Munkájuk során atrocitás nem érte az orvosokat, segítségüket pozitívan értékelték – olvasható a közleményben.
  
A magyar kormány által küldött mentőcsapat január 22-én indult útnak, hogy segítséget nyújtson a földrengés sújtotta térségben. A mentőegység orvosi felszereléseket, gyógyszereket vitt magával. 
 
Tatár Attila, az OKF főigazgatója a mentőcsapat elindulása előtt nyilatkozva azt hangsúlyozta: a magyar katasztrófavédelemnek nagy a tapasztalata a nemzetközi segítségnyújtásban, a most kiküldött csapat tagjai is több hasonló katasztrófa által sújtott térségben nyújtottak már segítséget.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés