2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kitekintő

Magyar segítség az indonéziai földrengés áldozatainak

A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint hatalmas a pusztítás Indonézia Nyugat-Szumátra tartományában, ahol több (helyenként 8-as erősségű ) földrengés rázta meg a vidéket. Az első jelentések 200 körülire teszik a halottak számát.
A helyi hatóságok attól tartanak, hogy ezrek rekedhettek összeomlott házaik alatt, vagy váltak földönfutóvá. A leginkább sújtott terület Padang, Pariaman, és Mentawai körzete. Ezzel egy időben a Szamoai Nemzeti Vöröskereszt a 8,3-as erősségű földrengést követő szökőár pusztításáról számolt be.
 
Az Indonéz Vöröskereszt 200 munkatársa és önkéntese azonnal a helyszínre sietett, hogy a romok alatt rekedt lakosság mentését segítse. A környékbeli országok Vöröskereszt Szervezetei több mint 40 önkéntes orvost is a helyszínre irányítottak, mobil konyhákat rendeztek be, sátrakat, takarókat osztottak szét és folyamatosan továbbítják a segélyszállítmányokat.
 
A Nemzetközi Vöröskereszt helikopterrel feltérképezte a földrengés sújtotta területet. Hivatalos jelentések ugyan még nem érkeztek a károkról, az azonban már most látható, hogy a középületek 80 százaléka súlyosan károsodott, házak, iskolák, mecsetek és egyéb épületek váltak használhatatlanná, néhol teljes falvak tűntek el.

A Nemzetközi Vöröskereszt a Sürgősségi Katasztrófa Segélyalapból azonnal 235 ezer svájci frankot (227 ezer dollár, 155 ezer euro) utalt az Indonéz Vöröskeresztnek, hogy azonnali segítséget nyújtson a katasztrófa károsultjainak és a legszükségesebb eszközöket (takaró, élelmiszer) beszerezze, a lakosságot ellássa.

Az ENSZ egy segélyügyi illetékese szombaton az indonéz fővárosban azt mondta, hogy akár négyezer ember is lehet még a romok alatt Padangban. Helyi beszámolók szerint munkagépek hiányában az első napokban rendkívül lassan haladt a mentés. Szakemberek szerint öt nap után rohamosan csökken a romok alá szorult áldozatok túlélési esélye.

A segítők közt van a Magyar Katasztrófaelhárítási Főigazgatóság, a Magyar Vöröskereszt és a magyar Baptista Szeretetszolgálat csoportja is.

Szombaton munkához látott a földrengés sújtotta indonéziai Padang városában  a magyar katasztrófaelhárítók speciális mentőcsapata. Az első napon se túlélőt, se halálos áldozatot nem találtak azon a romokkal borított területen, amelyet az ENSZ helyi irányító csoportja kijelölt számukra.

Mint Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek telefonon elmondta, a kormány támogatásával útnak indított 12 fős csapatnak szombat reggel több órás reptéri vámeljárás után sikerült csak bejutnia a nyugat-szumátrai tartományi székhelyre, ahol a világszervezet illetékesei kijelölték a táborhelyüket, s azt a szűk, mintegy 100-szor 200 méteres, romokkal borított területet, amelyet az első nap kellett átvizsgálniuk.

A szükség esetén kettéosztható – két mentésirányítóból, két kutyás keresőből, két orvosból és hat műszaki mentőből álló – magyar csapat vasárnap a helyi Jakarta szálloda romjait és a szálloda környékét vizsgálja majd át, egy orosz és egy német mentőcsoporttal közösen.

A csapatot Jackovics Péter, az OKF munkatársa vezeti, aki komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a kutató-mentő munkában. A felszerelésük között hidraulikus emelők, vágó és feszítő berendezések mellett az elsősegélynyújtáshoz való orvosi eszközök és gyógyszerek vannak. Az első napon nem találtak áldozatra.

Ugyancsak szombaton kezdte meg munkáját Padangban a magyar Baptista Szeretetszolgálat 17 fős mentőcsapata. Ők csak halottakat találtak eddig a földrengés sújtotta indonéziai városában – közölte az MTI-vel vasárnap a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója. A Rescue 24 nevű speciális mentőcsapat Padang déli részén, eddig felderítetlen területen dolgozik.

A Magyar Vöröskereszt is részt vesz a szamoai cunami és indonéziai, nyugat-szumátrai földrengés károsultjainak mentésében, ellátásában. A kutató-mentőcsapatot szombat reggel indította Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Selymes Erik főigazgató és dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a Távol-Keletre.
 
A kiküldött kutató-mentő csapat, a Magyar Vöröskereszt készen áll arra, hogy előzetes helyszíni igényfelmérés alapján egészségügyi felszerelésből és gyógyszerekből álló segélyszállítmányt juttasson a katasztrófa sújtotta térségbe. A csapat a helyszínen csatlakozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már kint tartózkodó 12 fős egységéhez.

MTI; Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink