hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Limfóma Világnap: nagy szerepet kap az immunterápia

Az indolens limfómákban a kemoterápia mellőzhetővé válhat az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása révén – adja hírül a semmelweis.hu.

A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinek egyik csoportjában, a mérsékelten agresszív, úgynevezett indolens limfómákban a kemoterápia mellőzhetővé válhat az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása révén – olvasható a semmelweis.hu írásában.

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia legalább harmadával képes megnövelni a gyógyultak arányát a limfóma agresszívebb típusaiban szenvedő betegeknél. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztika, a PET-CT alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy ezen betegcsoport kezelése egyre eredményesebb – mondja dr. Demeter Judit, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológus professzora a szeptember 15-ei Limfóma Világnap alkalmából.

Évente több ezer esetben diagnosztizálnak limfómát Magyarországon; sokarcú betegségről van szó, csaknem hatvan alfaja ismert.Mivel többnyire általános tünetekkel jár, a betegek előrehaladott stádiumban kerülnek hematológushoz. A limfómás betegek csaknem 30 százaléka a gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív típustól szenved.

A bővülő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több beteget sikerül megmenteni, így egyre több ember orvosi ellátását kell megoldani, miközben az egész országban összesen kb. száz hematológus dolgozik. Több olyan megye is van, ahol nincs teljes munkaidőben foglalkoztatott hematológus szakorvos. A professzor ezért is tartja fontosnak, hogy minél több  fiatal szakorvossal bővüljön ez a dinamikusan fejlődő szakterület.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink