hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Leszokhatnak a fogfúrásról

Oltással a szuvasodás ellen

Hamarosan klinikai fázisba jut egy sor olyan terápiás módszer, amelyek a szakkönyvek lapjaira száműzhetik a fogszuvasodás problémáját. A kutatók antitestekkel, antigénekkel és genetikai módosítással veszik fel a küzdelmet a fogakat rontó baktériumokkal.

A fogfájás és a fogtömés nemsokára a múlté – állítják a fogszuvasodás elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgozó szakemberek. A fogzománcot rontó, a speciális mikrokörnyezethez messzemenően alkalmazkodott Streptococcus mutans poliszacharidból álló ragadós burkot termel, ezzel rögzül a fogak felszínéhez. A poliszacharidba ágyazódott baktériumok alkotják a foglepedéket – ennek eltávolítása érdekében javasolják a fogorvosok a napi kétszeri fogmosást. Erőfeszítéseiket azonban csak mérsékelt siker koronázza, hiszen a lakosság túlnyomó többségének fogai továbbra sem egészségesek. Évek óta több kutatócsoport dolgozik azon, hogy gyökeresen változtasson ezen a helyzeten.

A bostoni Forsyth Institute szakemberei olyan vakcinát fejlesztenek ki, amelynek segítségével megakadályozható a baktériumot a fogfelszínhez rögzítő poliszacharidot termelő glikozil-transzferáz enzim működése. Az oltóanyag (antigén) orális bevételét követően a vizsgált felnőtt alanyok nyálában megjelentek az enzim elleni antitestek, a kutatók azonban abban reménykednek, hogy a jövőben lehetővé válik a vakcina alkalmazása 18 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekeknél is, ugyanis véleményük szerint ilyenkor várható az immunizációtól a legnagyobb siker. Más megközelítést választottak a londoni Guy’s Hospital munkatársai. Ők tisztított antitestekkel közvetlenül a S. mutans elpusztítását célozták meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés