hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Leszállhatna a mentőhelikopter a szegedi új klinikánál

Mégis le tud szállni a mentőhelikopter a szegedi új klinika mellett: egy próbarepülés során a pilóta letette a gépet a gyógyszertárnál. A légi mentők javasolták, hogy kivételes esetekben landolhassanak ott.

Január közepe óta nem száll le a mentőhelikopter az új klinika területén, a leszállóhelyen épül ugyanis az új klinikai tömb. A légi mentéssel szállított betegek így a repülőtérre érkeznek, onnan mentő hozza be őket a klinikáig. A több mint négy kilométeres földi út nagyjából negyedóra időkiesést jelent.

Bizonyos páciensek esetében ez veszélyesen sok lehet. Úgynevezett időkritikus betegekből Szegedre évente félszázat hoz a mentőhelikopter – az átmeneti helyzet az ő gyors ellátásukat veszélyeztetheti – írja a Délmagyar.

Néhány napja az egyik pilóta próbarepülést végzett: az építkezés mellett, az egyetemi gyógyszertárnál tette le a mentőhelikoptert. Úgy ítélte meg, hogy ezen a területen biztonságosan le lehet szállni, és éppen alkalom is adódott ennek kipróbálására: a betegek, akikhez riasztották, végül a földi mentés segítségével jutottak el a klinikára, a személyzetet viszont ott fel kellett vennie. A lap úgy tudja, mindez a pilóta egyéni akciója volt, amiért figyelmeztetést kapott, hiszen szabálytalanul szállt le. Megküldött jelentését azonban, amelyben az áll, hogy a füves rész megfelel egy ideiglenes leszállóhely kialakítására, már mérlegelik.

– Felvettük a Szegedi Tudományegyetemmel a kapcsolatot, és javaslatot tettünk arra, hogy ezt a területet jelöljék ki erre a célra – mondta el Temesvári Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta: az egyetemi gyógyszertár előtti terület nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket a mentőrepülésre igénybe vett repülőterekkel kapcsolatosan a jogszabály előír. Szigorú statikai, tűzvédelmi előírásoknak kell ugyanis megfelelni, a katasztrófavédelemnek kell jóváhagynia, és a berepülés irányait is meg kell határozni ahhoz, hogy a légügyi hatóság engedélyezze. Jóváhagyott leszállóhely tehát biztosan nem lesz belőle – erre a célra egyébként is az épülő sürgősségi osztály tetejét jelölték ki. Életmentés céljából azonban, ha a beteg állapota indokolja, hogy a klinikához minél közelebb tegye le a helikopter, elképzelhető, hogy leszállhat majd itt a légi mentő.

hirdetés

Könyveink