hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Léket kaptak

Kelta koponyák titkai

Az Írországtól a Fekete-tenger vidékéig közös kulturális örökségünket létrehozó ókori keltaság kutatása különösen aktuális feladat ma, amikor az európai egység ideája a realitás tartományába került – hangsúlyozta a Mindentudás Egyetemén tartott november 29-i előadásában Szabó Miklós régész, akadémikus. Magunk a kelták gyógyításról fennmaradt leleteiről tájékozódtunk.

Ausztriában eddig 25 olyan sírt találtak, amelyben még életében átlyukasztott koponyacsontú kelta nyugodott. E sírok különféle korokban keletkeztek, és nagy segítséget jelentenek az ókori gyógyítási módszerek feltárásában. A kereszténység előtt közel fél évezreddel is a lélek halhatatlanságát hirdető kelták a földi dolgokat egyáltalán nem tartották fontosnak, viszont hittek a halál utáni életben, ezért a halott minden kedves dolgát vele temették. Az alsó-ausztriai Pottenbrunnban 562 tárgy – elsősorban ékszer – került elő a kelta sírokból. Használati eszközöket – vésőt, kést, fűrészt, csonttűt – főként ott találtak, ahol bizonyos jelek alapján a később druidáknak nevezett gyógyítók nyugodtak. Két tárgy különösen felkeltette a kutatók figyelmét: a spirál alakú eszközök vasból, illetve csontból készültek. A vastárgy penge és fűrészes felület kombinációja, félköríves nyúlvánnyal. Az archeológusok egyetértenek abban, hogy a multifunkcionális eszköz egyik felhasználási területét a mágikus rituálék jelentették, de a gyógyítás nyersanyagainak feldolgozásakor is ehhez nyúltak elődeink. A legvalószínűbb, hogy ez volt a későbbi trepanálófűrész elődje, és kis kerülővel a görög kultúrkörből érkezett Közép-Európába.

Az operáltak fele túlélte a kelták gyógyító célú koponya-trepanációit – következtet az ásatások leleteiből Maria Teschler-Nicola, a bécsi történeti múzeum antropológus professzora. A terápiás – korszakonként más és más eszközökkel végzett – koponyalékelés a csiszolt-kőkorszak (neolitikum) óta létezik Európában. Nem tudjuk, mely korokban vágták és mikor vájták a léket, de az alsó-ausztriai (Guntramsdorf, Katzelsdorf) leletek feltárása óta ismerjük sajátos lyukasztó eszközüket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés