hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Légimentés: vélhetően maradnak a bérgépek (BŐVÍTVE: vagy nem...)

Jövőre lejár a mentőhelikopterek bérleti szerződése, újak – a honvédséggel közös  – beszerzésére már nincs esély, s a gazdasági tárca használtak vételére sem akar 9 milliárdot kiadni – írja a NOL.

Egy év múlva lejár a magyar állam tízéves szerződése, amelyet az osztrák HeliAir Gmbh-val kötött hét mentőhelikopter bérlésére. A magyar szolgálat ezzel a hét Eurocopterrel végzi a mentést a budaörsi, a debreceni, a miskolci, a szentesi, a pécsi, a balatonfüredi és a sármelléki bázisról.

Az egészségügyért felelős államtitkárság az elmúlt másfél évben többször is tárgyalt a Honvédelmi Minisztériummal közös helikopter beszerzéséről. Ez egy százmilliárd körüli, többtucat gépes beszerzés lett volna, de ez a szándék már elhalt.

A kormánynak többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság. Az egyik szerint meghosszabbítanák a mostani bérbeadási szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg. A gazdasági tárca máris tiltakozott az utóbbi megoldás ellen, mondván, hogy gépvásárlására most biztosan nincs 9 milliárd forint, ennek ellenére mindkét javaslat a kormány elé kerülhet – olvasható a nol.hu-n.

 

BŐVÍTÉS (2015.06.23. 08:16):
A VG.hu viszont azt írja, értesülésük szerint akár heteken belül döntés születhet a régóta húzódó helikopterbeszerzés ügyében, és a kiírandó tender a honvédelmi mellett a belügyi tárcát is érinti majd. Amiből arra következtet, hogy a kiöregedett katonai- és a legalább részben megújításra szoruló mentőhelikopter-flotta cseréit egyszerre oldaná meg a kabinet.

 

hirdetés

Könyveink