hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Leállított JUPITER

Többen nehezményezték néhány éve a rosuvastatin törzskönyvezésekor, hogy a regisztrálás csak a lipidértékek terén megmutatkozó hatékonyság és biztonságosság alapján történt meg. A klinikai kimeneteli adatokat elemző vizsgálat kedvező eredményei most a JUPITER idő előtti bezárását tették indokolttá.

Március 31-én gyorshírben jelentették be, hogy a JUPITER (Justification for the Use of statins in Primary prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin) vizsgálatot a tervezett követési idő elérése előtt leállították, miután a független szakértői testület véleménye szerint egyértelműen bizonyítható volt a rosuvastatin előnye a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás csökkentése terén a placebóhoz képest.
  A vizsgálatot annak megítélésére tervezték, hogy rosuvastatin adásával megelőzhető-e a kardiovaszkuláris események kialakulása olyan felnőttek körében, akik LDL-koleszterin-szintje nem magas (<3,36 mmol/l), de az emelkedett CRP-szint (> 2 mg/l) jelzi a fokozott kardiovaszkuláris kockázatot. Az alapadatokat tartalmazó közlés szerint (Am J Cardiol 2007;100:1659–1664) a vizsgálatba 17 802 beteget vontak be, az aktív ágon szereplők napi 20 mg rosuvastatint kaptak. A több országra kiterjedő, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatot több mint 1200 centrumban végezték. A férfiak életkora 50, a nőké 60 év felett lehetett, a kórelőzményben nem fordulhatott elő szívinfarktus, stroke vagy artériás revaszkularizáció. Ily módon a JUPITER primer prevenciós tanulmánynak tekintendő.
  A sztatinok csoportjában hat készítményt (simvastatin, fluvastatin, lovastatin, pravastatin, atorvastatin, rosuvastatin) teszteltek intenzíven, s most már mindegyik képviselővel kapcsolatban rendelkezésre állnak a kemény klinikai végpontokat vizsgáló tanulmányok eredményei. Ezek alapján körvonalazódik, hogy a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése csoporthatásként lesz értelmezhető, bár az egyes készítmények között a részletek (dózis, tolerálhatóság, metabolizmus, mellékhatás- gyakoriság) terén vannak különbségek. A szakma kíváncsian várja a részleteket, amelyekre a gyorshír természeténél fogva nem térhetett ki.
  A JUPITER eredménye feltehetően jól illeszkedik majd az ASTEROID vizsgálatban találtakhoz (napi 40 mg rosuvastatin két éven keresztüli adása biztonságos és kellően hatékony, miután a betegek 75 százalékánál az LDL-koleszterin értéke 1,8 mmol/l alá került, és IVUS technikával a betegek kétharmadánál az ateroma regresszióját lehetett dokumentálni; (JAMA 2006;295:1556–1165).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. JERMENDY GYÖRGY
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés