hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Lázár János és a sérvkötő

A címbeli sérvkötőt egy a műtőasztalra fel nem jutó beteg leveléből, míg Lázár Jánost az egészségügynek irányt mutató sajtótájékoztatójáról idézi Kökény Mihály volt szocialista miniszter, kinek látleletét a Népszava közli.

Az egykori miniszter bevezetőjében egy munkásasszony „alulról jött” panaszát idézi, akinek kétökölnyi sérvét nem műtötték meg, mondván, jó ha mainapság a rákosokra jut sebészi kapacitás. Majd a „felülnézetet” megidézve Lázár János Fidesz-frakcióvezető minapi sajtótájékoztatójára reagál. Írásából alább csak az orvoskrízisről szóló részt idézzük:

„Lázár arról is szólt, hogy nem lehet halogatni az orvosok, a rezidensek, az ápolók és a szakszemélyzet bérviszonyainak rendezését, amelyre több költségvetési tétel is szolgálhat fedezetül, így például a népegészségügyi adó. Magyarul és dekódolva: lesz béremelés, amolyan emelést pótló alamizsnácska, már amennyire a chipsadóból és európai uniós pénzekből (?) futja. Meg a hatékonyság javításából. Azoknak, akik megérdemlik. Akik, nem zsarolnak, nem kacsingatnak külföldi állásra, akik a magyar ugart választják. Pedig Sinkó Eszter közgazdász, az államtitkár korábbi munkatársa sem kertelt, az egészségügyi bomba robbanására figyelmeztetett interjújában. Azt mondta: sok ideje már nincs hátra a kormánynak és valamit muszáj felvállalnia béremelés jogcímén. De hetek óta hol adathiány, hol más ürügy hátráltatja az érdekképviseletekkel elkezdett bértárgyalásokat. Vajon meddig tart a gyógyítók türelme?

De nézzük Lázár harmadik figyelmeztetését. Nagy kihívásnak nevezte az orvosok elvándorlásának megállítását, amelynek problémáját szóvá tenné Brüsszelben is, és kérné az Európai Bizottság segítségét. Magyarul és dekódolva: a sokat szenvedett, büszkeségében sértett nép rászolgált arra, hogy az EU és főleg a gaz csábító országok vállalják az orvosok itthon tartásának költségeit. Komolytalan! Ilyesmit nemzetközi fórumokon afrikai államok követelnek egykori gyarmattartóiktól, olykor nem is eredmény nélkül. Miért nem az orvosképzés korszerűsítéséről, a munkaerőt spóroló diagnosztikai fejlesztésekről tárgyalunk? Miért nem veszünk példát Lengyelországról és Litvániáról, ahol lépcsőzetes és kiszámítható béremeléssel, letelepedést segítő programokkal lassították a kivándorlást, sőt egyre több külföldön dolgozó orvost hívtak haza?” – írja Kökény Mihály a Népszavában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink