hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Látássérültek Európában

Az Európai Unión belüli esélyegyenlőség és diszkriminációmentesség előmozdítása érdekében az Európai Bizottság 2007-et a Mindenki Számára Biztosítandó Esélyegyenlőség Európai Évének nyilvánította. Ez azt jelenti, hogy nemétől, etnikai hovatartozásától, vallásától, életkorától, fogyatékosságától és szexuális beállítottságától függetlenül minden egyént egyenlő bánásmód illet meg. Számos társadalmi csoporthoz hasonlóan a vakok és a gyengénlátók is várakozással tekintenek a tényleges esélyegyenlőség megteremtése elé, hiszen – sajnos – a „kultúrországokban” is naponta szembesülniük kell a hátrányos megkülönböztetés tényével.
A látássérültek érdekeinek előremozdításában kiemelt szerep jut az Európai Vakok Szövetségének (European Blind Union, EBU), amely az 1984-ben megalakult Vakok Világszövetségének (World Blind Union, WBU) egyik regionális szervezeteként aktívan küzd azért, hogy 44 tagállamának vak és gyengénlátó polgárai a társadalom teljes jogú tagjaivá válhassanak. Bizottságai fórumot biztosítanak a vakok és gyengénlátók számára az Európai Unióban, és igyekeznek elérni, hogy a látássérültek egészséges társaikkal azonos jogokat élvezzenek a tanulás és a munkavállalás, továbbá a kultúrához, az információhoz, a technológiai vívmányokhoz és a közlekedéshez való hozzáférés terén. A szervezetnek kiemelt szerepe volt abban, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 1997. évi módosításában (az Amszterdami Szerződésben) helyet kapott a fogyatékosságon alapuló megkülönböztetés tilalma, megteremtve a diszkrimináció elleni küzdelem törvényes hátterét (www.euroblind.org)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés