hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kurkuminnal a májért

 Egy belga munkacsoport azt a hipotézist vizsgálta, hogy az alkoholos szteatohepatitiszben szenvedőknél a szabad gyökök képződését gátló antioxidánsok adásával gátolni lehet a gyulladásos kaszkádot. A Magyarországon is gyakori betegség kialakulásában ugyanis számos tényező – elhízás, lipidanyagcsere megváltozása – mellett a szabad gyökök is fontos szerepet játszanak. Ezek közvetlen sejtkárosító hatásuk mellett a sejtmagban lévő génszabályozó faktor, az NF-kB aktiválódását is előidézik, aminek következtében nő a gyulladásos citokinek, így a TNF-alfa szintje.
 Egereknek kurkumint (bizonyítottan erős antioxidáns hatású, a kurkuma sárga színét adó növényi pigment) adtak, majd azt vizsgálták, van-e védő hatása a kurkumin- kezelésnek a metin- és kolinhiányos diéta alkoholos szteatohepatitiszt okozó hatásával szemben. A kurkuminnal kezelt állatok mája a négy hétig tartó kísérlet végére lényegesen kisebb mértékben károsodott, mint a kontrolloké. A szerzők a kurkumin kedvező hatását az NF-kB-aktiváció csökkenésének tulajdonították. Míg kurkumin-kezelés mellett a szabad gyökök okozta lipidperoxidáció mértéke nem változott, a gyulladásos kaszkád génjeinek aktivációja csökkent, és ugyanígy a máj fibrotikus átalakulásáért felelős kollagén géné is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Journal of Hepatology
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés