hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Különös félreértés?

Néhány módszer a rezisztencia leküzdésére

A szakirodalom az antibiotikum-rezisztencia egyik fő okának egyértelműen azt tartja, hogy a háziorvosok úgy gondolják: növekszik a beteg elégedettsége, ha antibiotikumra szóló recepttel a kezében távozik. Némelyik elemző hozzáteszi, a beteg sejti, hogy orvosa örül, ha az antibiotikummal gyorsan meggyógyíthatja őt. Ha így van, a kölcsönös félreértésnek nagy az ára. A felesleges gyógyszerszedés ártalmait nem kell bemutatnunk, ezért inkább a rezisztencia elkerülésének megoldásairól szóló friss közleményeket kerestünk.

Beszélgetés

Holland kutatók nemrég kérdőív kitöltésére kérték 51 családorvosi rendelő (122 orvos) spontán gyógyuló légúti fertőzésben szenvedő betegeit (Family Practice 2004;3,234–237). Azt kívánták felmérni, mire számított a beteg, amikor belépett a rendelőbe, milyen gyógyszert írt fel neki az orvos és mennyire látta el információkkal, végül milyen mértékben elégedett az orvosi ellátással. A betegek 90 százaléka számított valamilyen információra vagy megnyugtatásra (97 százalékuk meg is kapta), az összes beteg fele pedig antibiotikumra. Az utóbbi 73 százalékuk esetében teljesült. A beteg elvárása természetesen befolyásolta az elégedettséget – aki nem számított antibiotikumra, annál az orvos magyarázó-megnyugtató szavai minden mástól függetlenül határozták meg az elégedettség fokát, míg azoknál, akik antibiotikum-receptre számítottak, a gyógyszerrendelés és a magyarázó szavak együttesen bizonyultak meghatározónak. A tájékoztatás azonban minden esetben erősebben nyomott a latban a beteg elégedettségénél, mint a gyógyszerfelírás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés