hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Központosítják a beszállítást (Frissítve!)

Nem alulfinanszírozott az egészségügy, a beszállítói vonalon folyik el a pénz, ezért a mai kormányülésen felvetődött a beszállítás központosítása, írja az ATV.

A kormány mai ülésén meghallgatta Kásler Miklóst, az EMMI miniszterét, a leghosszabb napirendi pont az ÁSZ-jelentés volt a kórházak, szakrendelők szabálytalan gazdálkodásáról. Döntések nem születtek még, a téma további tárgyalást igényel – mondta az ATV forrása, hozzátéve, hogy a kormány számára néhány alapkérdés egyértelműbbé vált.

Például az, hogy nem finanszírozási, hanem rendszerszintű probléma áll a pazarlás és a kórházi adósságok felhalmozódása mögött. A makroszámok jók, az egészségügy nincs alulfinanszírozva – legalábbis így látja a kormány.

Mikroszinten van a probléma, azaz a kisebb kórházaknál, mert esetükben nincs semmilyen piaci "egyensúlyozó hatás", ők nem megfelelő helyről vagy drágábban szereznek be mindent (a gázolajtól a gyógyszerig) mint a nagy vagy mega egészségügyi intézmények, akik a mennyiségi elv alapján kedvezményt is kaphatnak. Azaz, koordinációra van szükség.

Arra a felvetésre, hogy Kásler Miklós korábban arról beszélt, hogy "bizonyos területeken a jelenleginél kevesebb regionális központ is elég lesz a jövőben", azt jelenti-e, hogy a megoldás az intézményirányítás központosítása lehet, a portál forrása nemmel válaszolt, és azt mondta: inkább koordinációra van szükség, a beszállítás központosítására, ami a kormányzati tervek szerint a lehető legszélesebb körű lenne.

Az ATV kedden délután az alábbi kiegészítéssel élt:

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte az atv.hu-val, hogy a kormányülésen nem került szóba a központosított közbeszerzés kérdése, így értelemszerűen döntés sem született erről. Cikkünkben mi sem állítottuk, hogy ilyen döntés született volna, ám azt igen, hogy az egészségügy "rendszerszintű problémáinak" kezelésére korábban, szűkebb körben felvetődött a beszállítási rendszer központosítása.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink