hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Szabálykövetés vagy életmentés?

A kettő együtt nem megy, legalábbis ez derült ki, amikor a Vasárnapi Hírek annak próbált utánajárni, valóban anarchia uralkodik-e a kórházakban.

Dózsa Csaba egészségközgazdász arról beszélt a Vasárnapi Híreknek: ilyen szintű véletlenek nincsenek, valószínű, hogy az ÁSZ-interjú megágyaz annak a kommunikációnak, mely szerint nem a forráshiány a probléma, és szükség van a költségvetési felügyelőkre. Pedig valójában 300-400 milliárdos forráshiány van az egészségügyben, ami valahogy mégsem került szóba. Cinikus hozzáállás tehát a kormányzat részéről megkövetelni a kemény költségvetési korlátot, miközben sokkal kevesebb pénzből és szakdolgozóval lát el a magyar egészségügy sokkal több beteget, mint más OECD-országok.

„Alapvetően az a probléma, hogy túlcentralizált a rendszer, túl sok béklyóba kötik az intézményvezetők kezét” – mondta Dózsa Csaba. Így ahhoz, hogy működőképes legyen egy intézmény, adott esetben „trükközni” kénytelen. A közbeszerzéseknél ugyanis az is probléma, hogy gyakran annyira lassú egy-egy folyamat, hogy a kórház a betegek érdekében nem tudja kivárni ezt. Éppen ezért olykor darabokban intézik a beszerzést, hogy így ne érjék el azt a határt, ami felett kötelező a közbeszerzés.

– Fontos a korrupció kiszűrése, de az nem jó, ha 10-20 kórház közbeszerzését egyben próbálják lebonyolítani, és így az nem 2 hónap, hanem fél év. Meg kellene vizsgálni, hogy valóban életszerűek-e a szabályok, és alkalmasak-e arra, hogy működőképes legyen egy kórház. Mint gazdasági szakember kétlem, hogy ez jelenleg így volna – részletezte Dózsa Csaba.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink