hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Közpénzen kutatják az egészségügyi hálózatokat

Több tízmillió forintot költött az elmúlt években az egészségügy átalakításával kapcsolatos tudományos és jogi tanácsadói tevékenységre, gyógyszerpiaci szakmai tanácsadásra, sőt, hálózatkutatásra is az egészségügyi intézményeket fenntartó GYEMSZI, közli a Világgazdaság.

Az Egészségügyi Államtitkárság 2011. május 1-jén felállt háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a honlapján közzétett közérdekű adatok szerint az elmúlt két évben több mint bruttó 625 millió forint értékben kötött különféle szerződéseket. Míg a szerződött partnerek száma két év alatt a duplájára, a szerződött bruttó összeg több mint két és félszeresére nőtt. Megalakítása évében a GYEMSZI bruttó 170 millió forintért szerződött külsős cégekkel, tavaly már a bruttó 454 millió forintot is meghaladta ez az összeg.

A 2012-ben megkötött szerződések közül a „Hálózatkutatás eszközrendszerével egészségügyi fókuszterületek vizsgálata” tárgyú érdemel figyelmet (bruttó 9,9 millió forint), amelyről a lap szerette volna megtudni, milyen feladatot takar, ám lapzártáig nem kapott rá választ. A Barabási-Albert László nevéhez fűződő hálózatkutatáshoz – amelynek nyomán megszületett a világháló, valamint a komplex anyagcsererendszerek és genetikai rendszerek szerkezetét leíró Barabási-Albert-modell – közismerten nagy reményeket fűz az egészségügy vezetése. Szócska Miklós már 2011-ben úgy nyilatkozott a Mandinernek, hogy „az egészségügyi rendszer szervezésének alapja a hálózatkutatás, amely megmutatja, hogy az egyes régióban a betegek az ellátásokat hol veszik igénybe, milyen átjárással.”

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink