hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Közelkép a képalkotásról

A képalkotó diagnosztika a gyógyászat egyik leggyorsabban fejlődő területe. Magyarország viszonylagos lemaradása az anyagi erőforrások hiányára vezethető vissza.

 Látványosan, évente 10-15 százalékkal nő a képalkotó diagnosztikára jutó ráfordítás elsősorban a fejlett országokban, a teljes orvosiműszer- beszerzés keretösszege nemzetközi átlagban azonban mégsem éri el az egészségügyi kiadások 20 százalékát.
 Bár Magyarországon ilyen jellegű összehasonlítás nincs, számos felmérésből és vizsgálatból kiderült, hogy van hová fejlődnünk. Az anyagi korlátok miatt (lásd keretes írásunkat) a magyar piac ma még nem tűnik különösebben vonzónak, ennek ellenére a jelentős gyártók – Siemens, GE, Philips, Toshiba, Hitachi – mind jelen vannak. Az általuk is várt fellendülés részben a nemzetközi trendekből, részben az EU-tagságból következhet. Utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy a tagállamok betegbiztosítói akár Magyarországon is elvégeztethetnék a diagnosztikát, sőt akár a képalkotással segített beavatkozásokat és a rehabilitációt is (utóbbira kiemelten jók a lehetőségeink) az EUáraknál lényegesen olcsóbban – ha lenne hozzá megfelelő géppark.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés