hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Tudomány

Közeli rokonok is egybekelhetnek

Az unokahúggal, illetve a nagynénivel vagy az unokaöccsel, a nagybácsival kötött házasság is érvényes lesz az új Ptk. hatálybalépése után.
A Ptk. tavaly benyújtott eredeti tervezete szinte betű szerint a ma hatályos szabályozást vette át, annyi pontosítással, hogy „felmentés akkor adható, ha a házasságkötés a születendő gyermekek egészségét nem veszélyezteti”. Az igazságügyi tárcánál viszont a kódex szövegének legutolsó átfésülésekor úgy látták: a jegyző nem alkalmas arra, hogy ilyen kérdésben felelősséggel dönthessen, ezért a „testvér testvére vér szerinti leszármazójával” kapcsolatos korlátozást egyszerűen törölték a szövegből.

Más kérdés, hogy amennyiben a házasulni szándékozó rokonokat genetikai tanácsadásra küldik, a jegyző az engedélyről megalapozottan határozhatna, és az esetleg születendő gyermek szempontjait is érvényesíthetné. A tárca ellenérve: erre a lehetőségre az anyakönyvvezető ugyancsak felhívhatja a párok figyelmet, másfelől könnyen lehet, hogy ők nem is akarnak közös utódot, akkor pedig a házasság nem jelent kockázatot.

Mellesleg elsősorban felvilágosító munkára van szükség - vélik -, mintsem hogy a viszonylag közeli hozzátartozók közötti szorosabb viszonyt törvényekkel tiltsák. (A Btk. csak az egyenesági rokonok szexuális kapcsolatát minősíti büntetendő vérfertőzésnek.)

Az ügyben megszólaló genetikusok - akiket állításuk szerint a módosításról nem kérdeztek, de a kodifikátorok szerint erre nem volt szükség, hiszen nem új jogintézményt találtak ki - meg is kezdték a felvilágosító munkát. Czeizel Endre és mások leginkább azt emelték ki, hogy a hozzátartozók génállományának egy része közös, ezért az örökletes betegségek kockázata jóval nagyobb, ha a szülők egymás rokonai. Például unokatestvérek esetében - akik különben házasodhatnak - a közös gének aránya egy a nyolchoz, míg egy testvér és testvérének a gyermeke esetén ez egy a négyhez. A kockázat tehát a kétszeresére nő, és a betegség átörökítésének valószínűsége a nagybácsi és unokahúg frigye esetén Czeizel szerint már megközelítheti a tíz százalékot.

Azt azonban, hogy ebből lesz-e kihirdetett törvény, egyelőre nem tudni; az államfőnek a jövő héten kell döntenie arról, hogy aláírja-e az új Ptk.-t, vagy visszaküldi megfontolásra a parlamentnek, esetleg az Alkotmánybíróságtól előzetes normakontrollt kér.

Forrás: Lencsés Károly, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink