hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Közelebb az optimális terápiához

Rövidíti a betegutakat, csökkenti az egy betegre jutó összköltséget és segíti az optimális terápiás megoldások megtalálását a képalkotó technikák terén napjaink legértékesebb vívmányának tekinthető PET-CT. A módszer hazai indikációs listája lehetővé teszi, hogy a behatárolt befogadási kvóta ellenére is hatékony eszköz legyen az onkológiában. Az új diagnosztikai eljárásról Európa vezető onkológiai centrumainak legismertebb szakemberei adtak elő nemrég az Országos Onkológiai Intézetben.

  A bizonyos klinikai esetekben más módszerrel nem helyettesíthető PET-CT kihasználtsága folyamatosan növekszik Nyugat-Európában. Magyarországon jelenleg négy helyen használnak ilyen készüléket, ezek közül egy sem állami beruházás, holott erre nagy szükség volna – mondta el érdeklődésünkre dr. Borbély Katalin egyetemi magántanár (Országos Onkológiai Intézet, OOI). A professzor asszony volt a fő szervezője annak a nemrégiben tartott – Kásler Miklós professzor OOIfőigazgató, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Orvosi Nukleáris Medicina Társaság támogatásával létrejött – konferenciának, ahol a PET-CT optimális klinikai alkalmazásáról esett szó, többek között olyan neves milánói, párizsi és zürichi szaktekintélyek részvételével, akik meghatározói a legújabb európai trendeknek.
   „Minden technika akkor jó, ha azt helyesen alkalmazzuk, megfelelő kérdések megválaszolására és megfelelő minőségi paraméterek mellett. A PET-CT nem pusztán összesíti a CT és a PET előnyeit, hanem új távlatokat nyit a diagnosztikában, a kutatásban. Köszönhetően mindkét technika bizonyított értékének, a CT és a PET hagyományai, konzekvenciái a betegek modern kivizsgálásában igen hatékonnyá, megbízhatóvá teszik a betegek terápiás vezetését, számos területen optimális terápiás megoldást indikálva, jelentős költséghatékonysággal” – magyarázza lapunk kérésére Borbély Katalin, aki Magyarországon kijárta és szakmailag felügyelte az első készülék telepítését.
  Az utóbbi két évtizedben a CT volt a daganatos betegek kivizsgálásában rutinszerűen alkalmazott diagnosztikai eljárás, ami jó felbontással jeleníti meg a kóros elváltozást, és szenzitivitása kontrasztanyag alkalmazásával tovább javítható. Korlátját a nyirokcsomó- érintettség anatómiai kritériumokon alapuló megítélése és az olyan léziók kimutatása jelenti, amelyeknek a kontrasztanyag-felvétele nem különbözik jelentősen a környező szövetekétől. A PET új lehetőséget nyújtott a megbetegedések kimutatásában, lehetővé téve az élő szövetben zajló biokémiai folyamatok mérését. A PET tumorlokalizációs megbízhatóságának növelése céljából CT-vel vagy MR-rel kombinált fúziós szoftverprogramokat alkalmaztak, amelyek jelentősen javították a szenzitivitást és a lokalizációs pontosságot. „Hogy egy példát említsek” – mondja Borbély Katalin –, „egy újonnan diagnosztizált tüdőrákos betegnél a mediasztinális metasztázisok kimutatásában a PET megbízhatóbb a CT-nél, de a legbiztosabb és leginkább költséghatékony eljárás a PET-CT. Ez a technika egyedülálló lehetőséget biztosít a kóros folyamat feltérképezésére azzal, hogy párhuzamosan készült CT- és PET-képek állnak rendelkezésre.” A nagy szenzitivitású módszerrel akár négyszer kevesebb idő alatt nyerhető információ az anatómiai viszonyokról és a funkcionális állapotról a közel azonos időben és pozícióban felvett adatsor alapján.

  Lokalizációs megbízhatóság
  A daganatos betegek kivizsgálása során a primer tumort, illetve a regionális és a távoli nyirokcsomóáttéteket keresik. Fontos szempont, hogy olyan vizsgálati módszert kell választani, amely a metasztázist adó megbetegedést nagy szenzitivitással és specificitással térképezi fel. A nyirokcsomó-érintettség detektálásában a morfológiai képalkotók szenzitivitása és specificitása nem kielégítő (még a kontrasztanyaggal készült CT-felvételeké sem), mivel a nyirokcsomók mérete és a daganat stádiuma (staging) közötti összefüggés meglehetősen gyenge. A nyirokcsomók megnagyobbodásának hátterében állhat infekció vagy gyulladás, de a kis méretű nyirokcsomók is tartalmazhatnak metasztatikus részeket.
  A PET szignifikánsan megbízhatóbb értékét a CT-vel szemben számos összehasonlító tanulmány bizonyította, például a lokális tüdőkarcinómák tisztázásában a PET szenzitivitása 98, specificitása 87 százalékos. A PET-CT technika pedig tovább javította a lokalizációs megbízhatóságot. A PET és CT vizsgálatok együttes alkalmazásáról szoliter tüdőkerekárnyékok esetében 93 százalékos szenzitivitásról, 95 százalékos specificitásról és 94 százalékos pontosságról számoltak be az önmagában végzett CT-hez képest, ahol ugyanezek az értékek 75, 63 és 68 százalékot értek el.

  Változtatásra váró koncepció
  Egyre inkább bebizonyosodik, hogy változtatásra szorul az a koncepció, ami szerint csak konkrét gyanú esetén keressük a metasztázist (ami a jelenlegi befogadási kvóta mellett még nem megoldható). A cukorfelhasználási szint meghatározása az egyik legfontosabb mérés az onkológiában, ami a fluor 18-as izotópjával (18F) jelölt pozitronemittáló cukoranalóggal (FDG) történik. Az 18FFDG- PET lényege a rákos sejtek metabolizmusának feltérképezése. Ez azért fontos, mert a 18F-FDG regionális felhalmozódása a testben szorosan arányos a szöveti glükózfelhasználás mértékével és a malignus folyamatok már igen korai stádiumban, kiváló szenzitivitással detektálhatók.
   A különböző kontinenseken (Egyesült Államok, Európa, Ázsia, Ausztrália) végzett vizsgálatok alapján a 18F-FDG-PET költséghatékonysági elemzései egyértelműen pozitív eredménnyel zárultak számos területen, például a tüdőkerekárnyékok differenciálásában.

  Segít a terápia tervezésében
  A malignus folyamat betegenként eltérő lefolyású lehet, a metabolikus képalkotás viszont segítheti az adott beteg személyre szabott terápiás vezetését.
  A terápiás tervezésben azért van helye a PET-CT-nek, mivel a radioterápiás, illetve a „kuratív vagy palliatív kezelés?” kérdés eldöntéséhez fontos a távoli metasztázisok jelenlétének vagy hiányának ismerete. PET-CT-vel egyszerre jutunk információhoz a primer elváltozásról és a – közeli vagy távoli – áttétek esetleges létezéséről.
  Ugyancsak hasznosnak tartják a „biológiai tumortérfogat” PETCT alapú meghatározását, valamint a légzésből adódó mozgás szerint korrigált adatok alkalmazását. Mindez – más régiók esetleges érintettségének kimutatásával – módosíthatja a besugárzástervezést vagy akár a teljes terápiás tervet. A besugárzási céltérfogat a PET-CT adatok alapján például az egyik tanulmányban 47 százalékkal módosult.
  A terápiakövetés során – egyciklusnyi kemoterápiát követően végzett vizsgálatok alapján – szignifikáns prognosztikai fontosságú a terápiára reagálók (metabolikus reszponderek) és nem reagálók elkülönítése.
   Gyakran nélkülözhetetlen a PET a terápiás beavatkozásokat követően is – fontos szerepe van például az élő tumorszövet és hegszövet elkülönítésében.

   Megjelent a Gazdaság és Társadalom (GT) legújabb száma

  Közel két évtizede jelenik meg – évente két alkalommal – a rangos társadalomtudományi folyóirat GT címmel, melynek szerzői kiváló hazai és Európa-szerte ismert közgazdászok, kutatómérnökök, szociológusok, társadalomkutatók és orvosok. A legújabb 2006/1–2. (összevont) GT szám – amely a Győri Palatia Nyomda és Kiadó igényes munkája – 15 kitűnő szakmai tanulmánnyal szolgál, amelyek többek között a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásával, az átalakuló oktatási rendszerrel, külkereskedelmi elemzésekkel, a világgazdasági korszakváltással, az egészségturizmussal, valamint a nemzetgazdaság új típusú versenyképességi tényezőivel foglalkoznak. Közülük is a legrangosabb szerzők: Gidai Erzsébet egyetemi tanár, Botos Balázs, a Polgári Szemle főszerkesztője, Mádi László országgyűlési képviselő, Lentner Csaba egyetemi docens, Németh István c. egyetemi docens, a Büki Gyógyfürdő ZRt. igazgatója. A fiatal generációt képviseli Váradi Ágnes, a Széchenyi Egyetem hallgatója.
  A tanulmánykötet szerkesztőbizottsági titkára Schmidt Péter, az általa és Nováky Erzsébet professzor, az MTA Jövőkutatási Bizottság elnök asszonya által Győrött 2006 őszén szervezett, nagy sikerű MTA Jövőkutatási Nemzetközi (Jubileumi) Konferenciáról tudósít. A tanulmánykötet megrendelhető a borítón szereplő 1800 Ft-os áron, utánvéttel is: Gyermekorvosi Rendelő, 9025 Győr, Radnóti u. 41. címen, illetve a 06-20/9-215-786-os mobilszámon, e-mail cím:
praxismed@externet. hu

DR. SCHMIDT PÉTER

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés