hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Közel a megoldás

Őssejtet – magzatvízből

Újabb lökést adtak az őssejtkutatásnak a magzatvíz sejtjeivel végzett kutatások. A többi őssejtnél számos szempontból előnyösebbek a magzatvízben lévők.

Több tudományos központban is gőzerővel kutatják az őssejtek terápiás felhasználási lehetőségét, mivel ettől számos betegség kezelése kapcsán megoldást remélnek. A vizsgálatok kiterjednek a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a cerebrovaszkuláris betegségek, a gerincvelő-sérülések és az égések őssejtterápiájára.

Az egyik legnagyobb nehézséget a megfelelő őssejtek felkutatása és izolálása jelenti. A magzatvíz sejtjeit régóta használják a prenatális diagnosztikában, eredetükről és tulajdonságaikról azonban még keveset tudunk. A legújabb eredmények azt bizonyítják, hogy a magzatvízben mindhárom csíralemezből származó multipotens sejtcsoport megtalálható, és ezekből számos szövettípus tenyészthető. A sejtek izolálása és szaporítása ugyanakkor nem egyszerű feladat, mivel 1 mikroliternyi folyadékban csupán 10–1000 sejt található, ráadásul nagy részük csak különleges, a prenatális diagnosztikában használt táptalajtól jócskán eltérő, szövetspecifikus közegben tenyészthető. A magzatvíz közelmúltban felfedezett összetevői olyan, az amnionburok belső rétegéből származó sejtek, amelyek expresszálják a neuronális és a glia őssejtek markereit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés