hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Közel a korai felismerhetőség

  Már hat évvel az első tünetek jelentkezése előtt kimutatható az Alzheimer-kór azzal az új diagnosztikai próbával, amelyet október elején mutattak be a Stanford Egyetem kutatói a Nature Medicine hasábjain. A teszt képes arra, hogy a vérmintából kimutassa az információátadásban szerepet játszó proteinek némelyikében lezajló változást. A tanulmány során vizsgált 120 fehérje közül, amelyet Alzheimer-kórban szenvedő és egészséges résztvevőknél mértek, első lépésként azokat emelték ki, amelyek határozott eltérést mutattak. A továbbiakban a betegség enyhe és súlyos formájában szenvedők vérmintáiban már csak ezt a 18 fehérjét vizsgálták. Ennek eredményeként ma 10 eset közül 9-ben diagnosztizálni tudják a betegséget. Ez a 90 százalékos pontosság dr. Tony Wyss- Coray, a vizsgálat vezetője szerint a hat évvel korábban vett vérminták elemzésekor sem változott. Rebecca Wood, az Alzheimers Research Trust munkatársa szerint az eredmény és a teszt pontossága rendkívül ígéretes, hiszen évtizedek óta a korai felismerés lehetőségének megismerését tartják a gyógyíthatóság kulcskérdésének.
  A kutatás az Alzheimerkór okának feltárása terén is kecsegtető eredmény bejelentéséhez vezetett: lehet, hogy az inzulinreceptorok hibája okozhatja a szellemi leépüléssel járó betegséget. Egy fehérje a memóriáért felelős agyterületeken eltávolítja az inzulinreceptorokat a szinapszisokban – tették közzé a Weinberg College Tudományegyetem munkatársai, akik eredményeik alapján felvetik: a cukorbetegség 3-as típusa lehet az Alzheimer-kór.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés