hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Kosárvizsgálat

Ki mit vesz a bor vagy a sör mellé?

Táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásaink egybefonódása részint magyarázatot adhat arra, hogy a sörivók és a borkedvelők közül az utóbbiakat miért terheli lényegesen kisebb kockázat a koszorúér-betegségek és bizonyos daganatok kialakulása terén. Az már ismert, hogy a kedvező hatások kialakításában fontos szerepet játszanak olyan összetevők, mint a thrombocytaaggregációt gátló polifenolok és az antikarcinogén resveratrol. Néhány korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a borfogyasztók egészségesebben táplálkoznak, mint azok, akik inkább a sört vagy a röviditalokat választják, noha ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit csupán önértékelő tesztek szolgáltatták. Egy dán kutatócsoport tervei (BMJ 2006;332;519– 522) alapján 2002 szeptemberétől 2003 februárjáig egy áruházlánc munkatársai összesen 98 nagy élelmiszer- áruházban mintegy 3,5 millió vevőt kérdeztek ki véletlenszerűen arról, hogy milyen termékeket vásároltak.
A vásárlókat négy kategóriába sorolták aszerint, hogy a felmért alkoholtartalmú italok közül csak bort, csak sört vásároltak, vagy mindkettőt, illetve egyiket sem. Egyéb alkoholtartalmú italok számba vételére nem volt mód, mivel Dániában ezek a nagy élelmiszer- áruházakban nem kaphatók.
A vásárolt élelmiszerek csoportosítására 40 kategóriát hoztak létre. A megkérdezettek 5,8 százaléka csak bort, 6,6 százaléka csak sört választott, míg 1,2 százalék volt azok aránya, akik mindkét italfajtából vásároltak. A sört vásárló csoport tagjai általában nagyobb mennyiséget választottak az élelmiszerekből, és többet is költöttek, mint a többi vevő. Az általuk választott termékek között kisebb arányban fordult elő zöldség és gyümölcs, kenyér, baromfi, tej. Az eredmények alátámasztották, hogy akik elsősorban bort vásárolnak, azok nagyobb mennyiségben vesznek egészséges élelmiszereket. A bort választók a mediterrán étrendnek, a sört vásárlók pedig a hagyományos étrendnek megfelelő árucikkeket favorizálták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZŰCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés