2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Koronavírus: új variáns fertőz Izraelben

Az InfoStart szerint eddig két esetet okozott a mutáció, Izrael álláspontja szerint azonban nem ad okot az aggodalomra.

Az omikron két alvariánsa, a BA.1 és a BA.2 kombinációja a vírus, amelyet a Ben Gurion reptéren levett két PCR-tszt mintájában mutattak ki, közli a lap.

"Ez a változat eddig ismeretlen volt. A kombinált törzs eddig felfedezett két esete enyhe tünetekkel, lázzal, fejfájással és gyengeséggel járt, nem igényel különösebb orvosi beavatkozást", áll a minisztériumi közleményben.

Izrael világjárvány elleni védekezésért felelős vezetője, Salman Zarka szerint sem jelentős a kockázat. "A rekombináció jelensége jól ismert. Ebben a szakaszban nem aggódunk amiatt, hogy súlyos esetekhez vezetne", mondta.

Izrael 9,2 milliós lakosságából több mint négymillió ember kapott már három adag koronavírus elleni védőoltást: 1,4 millió fertőzöttet regisztráltak eddig a járvány során, 8244 halálos áldozattal. Izrael február óta engedi be területére az oltatlan turistákat is. Naftali Bennett miniszterelnök szerint az országban a megbetegedések számának következetes csökkenése tapasztalható. Egy korábbi nyitási kísérlet tavaly novemberben néhány hét után meghiúsult a gyorsan terjedő omikron variáns miatt.

*

A világon 469 714 863 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 074 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 468 132 388 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 070 885 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI, Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink