hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Korlátok között a lombikbébi-kezelések

Nem jelentene többletkiadást az egészségügyi kasszának, ha emelnék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott lombikbébi-kezelések számát, írja a Magyar Nemzet.

Tízezer kezelés finanszírozásával minden rászoruló beteg esélyt kaphatna arra, hogy gyermeke szülessen. Az erről szóló elemzést a pénztár tavaly készítette el. Kaáli Géza, a Kaáli Intézet professzora szerint a meddőségi centrumok a teljesítményvolumen-korlát miatt csak késve tudják kezelni a pácienseket. Emiatt pedig sok nő kifut a gyermekvállalási időből, írja a Magyar Nemzet.

Több meddőségi centrum vezetője kért segítséget tavaly az egészségügyi államtitkárságtól. A szakemberek információink szerint azt kezdeményezték, hogy a gyermekszüléssel kapcsolatos beavatkozásoknál, így a lombikbébi-kezeléseknél (in vitro fertilizáció vagy IVF) töröljék el a teljesítményvolumen-korlátot, hiszen így emelkedhetne hazánk lélekszáma.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási osztálya már 2011-ben véleményt fogalmazott meg a kérdésben. Kiderült, hogy nemzetközi felmérések szerint egymillió lakosra ezer IVF-beavatkozás szükséges. Ennek alapján ha hazánkban tízezer beavatkozást finanszíroznának, akkor minden rászorulót ellátnának, és mindegyiküknek esélye lenne arra, hogy gyermeke szülessen. Az elemzés szerint 2010. szeptember 1. és 2011. augusztus 31. között 6107 alkalommal végeztek kezelést, aminek köszönhetően kétezer gyermek született.

– Itt nem az egyes intézetek lobbiznak azért, hogy több gyermek szülessen, hanem maguk az érintett meddő párok. A közpénzből gazdálkodó OEP ugyanis nem az egyes intézeteket, hanem a taj-kártyával rendelkező adófizető állampolgárok ellátását finanszírozza.

A probléma ott van, hogy korlátozott számban. A havonta megadott kereteken felül az intézetek nem végezhetnek több IVF-kezelést, és ezzel mesterségesen korlátozzák a hazai szülésszámot – szögezte le a professzor. Kaáli Géza rámutatott arra, a meddő párok öt alkalommal vehetik igénybe tb-finanszírozással a lombikbébi-eljárást, de hiába van egy 42 éves nőnek három sikertelen kezelés után még két, OEP által támogatott beavatkozásra esélye, ha várnia kell a műtétre, mert az intézmény a volumenkorlát miatt nem tudja ellátni.

hirdetés

Könyveink