hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Egészségpolitika

Kórházfejlesztésre 85 milliárd forint

Nyolc egészségügyi intézmény válhat a legmagasabb igényeknek is megfelelő egészségügyi pólussá 2012 végére. Az Új Magyarország fejlesztési terv Társadalmi infrastruktúra operatív programjának keretében erre 85 milliárd forint uniós és kormányzati forrás áll rendelkezésre – tudta meg a Világgazdaság Vojnik Mária egészségügyi államtitkártól.
Elmondta azt is, hogy a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház egy 12,385 milliárd forintos beruházás keretében 11,146 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő uniós támogatás segítségével újul meg. Az erről szóló szerződést a napokban írták alá. A konstrukció alapvető célja megteremteni a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátásokhoz való hozzáférést a régió lakosságának.
 
A beruházás során több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű épületrészt bontanak le, helyette 27 ezer négyzetméteren újat építenek. Az onkológia, a gyermekgyógyászat, az infektológia és a belgyógyászat egy tömbbe szervezésével a működés hatékonyabbá válik, a betegek pedig egy helyen, a legrövidebb idő alatt férhetnek hozzá az egészségügyi ellátásokhoz.
 
Az onkológiai részleg modern, sugárterápiás rendszert kap. A fejlesztéssel a daganatos betegeknek korszerű kezelőhelyeket alakítanak ki, s ezzel együtt a kórházi orvosok, szakdolgozók számára is lényegesen javulnak a munkafeltételek. Ezáltal a felismert daganatos betegek kezelésbe vétele 6-ról 4 hétre, a sugárkezelések időtartama pedig 20 százalékkal csökkenhet. Az optimális betegutak szervezésével az ellátási idők lerövidülnek, a gyógyítás folyamatát infokommunikációs eszközök segítik. Az új épületbe tervezett gyermekgyógyászati központ gondoskodik a régióban élő gyermekek gyógyításáról, ezzel egy tömbben kapnak helyet a szív- és érrendszeri betegeket gondozó és fertőző osztályok is. A kórházi orvostechnikai eszközök, műszerek és gépek jelentős része is megújul. 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink