hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Kórházak sora kért támogatást a bérkompenzációhoz

Egészségügyi intézmények, Volán-társaságok sora volt kénytelen állami pénzre pályázni, hogy biztosítani tudják dolgozóiknak az elvárt béremelést – írja a NOL.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a bérkompenzációs pályázatán nyertes cégek listáját a kormány honlapján, amiből újfent bizonyságot kaphatunk arról, hogy ma Magyarországon milyen kevés forrás áll rendelkezésre a közszolgáltatások finanszírozására.A listán számos kórház szerepel, közülük az egyik legnagyobb támogatást – 81,3 millió forintot – a Vas Megyei Markusovszky Kórház kapta meg. A Miskolci Semmelweis I. Egészségügyi Központ 57,4 milliót tudott szerezni a bérek rendezésére, de ennél is többet, 60 milliót kapott az egri Markhot Ferenc Kórház. A legtöbb pénzt pedig – nem csak az egészségügyiek, de az összes pályázó közül – a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház kapta, összesen csaknem 123 millió forintot.

Az egészségügyi intézmények azért voltak kénytelenek állami támogatásra pályázni, mert önerőből nem tudták megoldani az 5 százalékos elvárt béremelést sem.

Az NGM tájékoztatása szerint 4094 pályázatot fogadtak be, ebből 4006 pályázat között osztottak szét 5,61 milliárd forintot, ami több mint 124 ezer munkavállaló bérének emelését támogatta, ezáltal pedig több mint 146 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé. Korábbi kormányzati közlések szerint a pályázók összesen 5,9 milliárd forintra nyújtották be igényüket, amelynek a fedezetét a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 21 milliárdja jelentetteemlékeztet a NOL.

hirdetés

Könyveink