hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Komárom, a szomorú példa

Az államosított kiskórházak sanyarú sorsát taglalja a Népszava a komáromiak példáját megidézve.

Noha az Orbán-kormány máig nem hozta nyilvánosságra az elvileg már júliustól éles országos egészségügyi szerkezetátalakítás részleteit, az már biztos: a komáromi kórház az átalakítások egyik legnagyobb vesztese – írja a lap.

A ma 124 ágyas Selye János Kórház ugyanis hónapokon belül a feje tetejére áll, jelenlegi 109 aktív ágyát teljesen megszüntetik; így bezárják a szülészet-nőgyógyászatot, a gyermekosztályt, a sebészetet, valamint elveszik a belgyógyászat aktív ágyait. Megmarad a 15 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, mely mellett az új tulajdonos egy 35 ágyas belgyógyászati rehabilitációs - reumatológiai - osztályt, valamint egynapos sebészeti részleg kialakítását tervezi, továbbá 10 ágyon nappali kórházat működtetne. Teljesen megszűnnek a korábbi laparoszkópos- és nőgyógyászati műtétek, s nem lesznek hagyományos hasi-műtéti beavatkozások sem. Bezár a szülészet és a nőgyógyászati-, valamint a gyermekosztály.

Magyarán a kórház 50+10 ágyat tarthat majd meg, ezek közül pedig egyetlen aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó sem lesz. Mindez nemcsak az intézmény - máig teljes bizonytalanságban tartott - 249 dolgozóját érinti kedvezőtlenül, de azt a mintegy 85 ezer beteget is, akik a városból és a kistérségből az intézménybe jártak.

Őket ráadásul máig egyetlen illetékes; sem a kormány, sem az önkormányzat, sem maga  kórház nem tájékoztatta az osztálybezárásokról, valamint arról, hogy júliustól hova forduljanak panaszaikkal. Egyelőre a kórház dolgozóinak sincs fogalmuk arról, mihez kezdjenek, hiszen az már biztosan látszik, hogy az új struktúrában szülésorvosokra, sebészekre, újszülöttes nővérekre, szülészekre nem lesz szükség, ám arról nem kaptak felvilágosítást, hogy például a szülészeti ellátást átvevő, jelenleg felújítás alatt lévő tatabányai kórház átvenné-e a szakdolgozói gárdát is – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink