hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Kőkorszaki fogászat

Meglepően hatékonyan fúrta meg a fogzománcot hegyes kovakő fúróval a történelem előtti földművelő népesség. A legújabb leletek az eddig ismerteknél majd négyezer évvel korábbi, azaz mintegy 9000 éves fogászati beavatkozásokról adnak hírt. A leleteket egy olasz kutatócsoport Beludzsisztán Mehrgarh településénél, a Bolan-folyónál fedezte fel. Ez a település az Afganisztánt az Indus völgyével összekötő fő közlekedési út mentén fekszik.
A régészek 300 sírt tártak föl. Négy női, két férfi és három azonosíthatatlan nemű ember fogain öszszesen 11 fúrásnyomot találtak. Négyet a felső, hetet az alsó állkapcsok első vagy második őrlőfogain. A lyukakat a rágófelületen fúrták, átmérőjük 1,3–3,2 milliméter, mélységük 0,5–3,5 mm; közöttük van kúpos, hengeres és trapéz alakú. Néhány esetben a lyuk belső falán koncentrikus peremeket is megfigyeltek. Egy esetben a fúrás után valamilyen mikroeszközzel tovább kaparták a lyuk falát. Bár feltételezhető, hogy a fúrás után a fog érzékennyé vált, töméseknek semmi nyomát nem lelték. Az alapos vizsgálatok szerint egyértelmű, hogy a páciensek túlélték a kezelést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés