hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kockázatos vérhigítót adni a koronavírusos betegnek

Az apixabán használata Covid esetén veszélyes vérzésekhez vezethet és nem javítja a megbetegedés prognózisát, írja az Infostart.

Az Egyesült Királyság kormánya által támogatott klinikai kísérlet eredménye szerint a brit orvosok már nem ajánlják az apixabán szedését pácienseiknek, hiszen a szer nemcsak nem előzi meg a halálozást vagy azt, hogy kórházban kelljen kezelni a betegeket, hanem még veszélyes mellékhatásokkal is bírhat.

A váralvadásgátlót korábban azoknak a betegeknek írták fel, akiket közepesen súlyos vagy súlyos koronavírus-fertőzésük miatt kórházban kezeltek – írja az Infostart.

Ez a kutatás adja az első konkrét bizonyítékot arra, hogy az akut koronavírus-fertőzés után hosszabban a véralvadásgátló adása a betegeket egyértelmű előnyök nélkül veszélyezteti. Reményeink szerint ezek az eredmények megakadályozzák, hogy a gyógyszert feleslegesen írják fel a betegeknek, ezzel megváltoztathatjuk az orvosi gyakorlatot – tette hozzá a kutatás társvezetője, Mark Toshner.

A kísérleti csoport azt is megállapította, hogy míg a szokásos kezelést kapó páciensek 30,8 százaléka került vissza a kórházba egy éven belül, addig az apixabánt kapóknak csak valamivel kisebb hányada, pontosan 29,1 százalék. Az apixabánt annak ellenére javasolták eddig, hogy nem volt olyan klinikai vizsgálat, amely a kórházból hazabocsátott koronavírusos betegeknél történő alkalmazásra vonatkozott volna: a döntés inkább konszenzuson alapult, mintsem bizonyítékon.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés