hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Klinikus elnök az onkológusok élén

    A kutatási eredmények hasznosítása, gyakorlatba ültetése az elkövetkezendő esztendők nagy feladata – állította a Magyar Onkológiai Társaság (MOT) hivatalba lépő új elnöke, dr. Szentirmay Zoltán, a MOT november 8-i kongresszusának sajtótájékoztatóján. Ma már tudjuk, ha két betegnek ugyanolyan típusú és stádiumú daganata van, az nem jelenti azt, hogy egyforma kezelést kell kapniuk. A diagnózis megállapításától a rehabilitációig egyénre szabott kezelést kell garantálni a betegeknek – ehhez viszont a professzor szerint komoly összefogásra van szükség a klinikusok, a patológusok, a rehabilitációs szakemberek és a gyógyszergyártók között. Ma már a beteg prognózisán túl azt is meg tudja mondani a patológus a műtétkor vett szövetmintából, hogy várhatóan milyen terápiára reagál majd a daganat. Az ellátást onkoterápiás centrumokban kell koncentrálni, hogy a műszerállományt és a szaktudást a lehető leghatékonyabban kihasználják. A perszonalizált kezelést olyan szintre kell hozni Magyarországon, mint amilyet az Európai Unió bármely országában megkaphatnak a betegek – az elkövetkező két évben ezen dolgoznak majd a MOT tagjai.

 

  Programok kicsiknek

 Az ünnepek közeledtével nyilván nagy kincs egy-egy „talált” hétvégi délelőtt vagy délután, amikor a gyerekeket el lehet vinni valahová, amíg a család másik fele vásárlással tölti az időt.
   December elején a Művészetek Palotája a szokásosnál is sűrűbb gyermek-, illetve ifjúsági programmal várja látogatóit.
   Vasárnaponként délelőtt 11-től délután 3-ig tart nyitva a Cifra palota: interaktív programokat kínál, nemcsak gyerekeknek. December 8-án, szombaton délelőtt egymás után kétszer ad koncertet a Four Fathers a Kicsinyek zenés délelőttjei című sorozatban. Másnap, vasárnap ugyancsak kétszer játsszák el Donizetti Szerelmi bájital című operájának keresztmetszetét: Hangverseny fiataloknak. December 12-én Karácsonyi ringató címmel zenés foglalkozást tartanak gyerekeknek. December 13-án az Artus – Goda Gábor társulata – kétszer játssza el a gyerekeknek a Piroska és a farkasok című produkcióját. A későbbi programokról az ünnep előtti számunkban adunk tájékoztatást.
  CS. J.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés