hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kivédhető a mentális hanyatlás

A cukorbetegség rontja a kognitív funkciót

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők kognitív hanyatlásának esélye 25-30 százalékkal nagyobb a nem cukorbetegekénél – tudtuk meg egy márciusban közzétett vizsgálatból. A kutatók a megoldást is kiderítették: megfelelően beállított orális antidiabetikus kezeléssel csökkenthető a kockázat.

A 2-es típusú diabétesz rontja a kognitív funkciókat és növeli a kognitív hanyatlás kockázatát – állapították meg amerikai kutatók 16 596 idős (70–81 éves) nő bevonásával. A BMJ március 6-i számában közzétett vizsgálat (2004;328:548–551) résztvevőinek kognitív funkcióit kétszer, két év különbséggel mérték a hanyatlás megítéléséhez. Mindkét alkalommal hatféle próbát kellett teljesíteniük: válaszolniuk kellett a telefonon feltett általános kérdésekre, el kellett végezniük az azonnali, majd a késleltetett felidéző képesség megítélésére szolgáló próbákat, állatnevek felsoroltatásával vizsgálták beszédük folyékonyságát, számokat kellett visszamondaniuk fordított sorrendben, illetve tíz szót bizonyos idő eltelte után.

A vizsgálat kezdetén 1394-en (7,3 százalék) szenvedtek – átlagosan 12 éve – 2-es típusú cukorbetegségben. A gyógyszeres kezelésben részesülők egyharmada inzulint, kétharmaduk orális antidiabetikumot kapott. A diabéteszesek – akik között több volt a kísérő betegségekben (hipertónia, hiperkoleszterinémia, szívbetegség, elhízás, depresszió) szenvedő – minden kognitív teszt esetében gyengébb pontszámot értek el. Ennek csökkenése egyenes arányban állt a cukorbetegség fennállásának időtartamával. A szerzők megállapították, hogy a 2-es típusú diabéteszesek kognitív romlásának esélye 25-30 százalékkal nagyobb a nem diabéteszes nőkénél, ami az 50 százalékot is eléri, ha a cukorbetegség már legalább 15 éve fennáll.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szabó Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés