hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kiterjesztett védelem a koraszülötteknek

A korábbi szabályok megváltoztatása miatt mostantól minden 32. hét előtt született hazai koraszülött térítésmentesen juthat a számára nagy veszélyt hordozó RSV-fertőzés elleni vakcinához, amennyiben az RSV szezon kezdetekor még nem töltötte be a 6 hónapos életkort.

Az államtitkárság e heti pozitív hírét az oltás szezonalitása miatt jelentették be most, mint ugyanis Szócska Miklós államtitkár jelezte, egy februári miniszteri döntés realizálódik novemberben. A döntést többek közt a gyógyszertámogatási rendszer racionalizálása tette lehetővé: Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint a vakcinára évente 1,3 milliárdos keret juthat, s ezzel egyenlő esélyeket és hozzáférést biztosítanak minden rászorulónak.

Magyarországon jelenleg minden tizedik újszülött nem a várt időben érkezik a világra. Ertl Tibor professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke szerint a 6-8 ezer koraszülött közül az oltásban 1000-2000 lehet érintett. A gyerekek mintegy felét ugyanis az első évben eléri az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus, az RSV, amely ugyan a leggyakoribb légúti kórokozó a gyermekeknél, de koraszülötteknél a fertőzésnek komoly következményei lehetnek. A második életévre gyakorlatilag mindenki megkapja ezt a fertőzést, így a mostantól minden a 32. hét előtt születettnek járó oltássorozatot a születést követő hat hónapon belül kell megkezdeni. Veleszületett szívbetegséggel vagy komoly légúti problémával élő koraszülöttek azonban bizonyos feltételek esetén a születést követő második évben is megkaphatják az oltást, hogy megelőzhetők legyenek a komoly következmények.

A passzív immunizálást jelentő oltást az áprilisig tartó szezon minden hónapjában ismételni kell és ott adják be, ahol a koraszülöttet korábban is kezelték.

Az RSV elleni védekezés története öt éve indult; az oltás finanszírozása fokozatosan javult. Korábban a 28. hét előtt és 1500 grammnál kisebb súllyal születettek kaphatták; most jutottunk el oda, hogy minden a  32. gesztációs hét előtt született rászoruló egyenlő eséllyel hozzájuthat. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az oltás kiterjesztésének van-e köze a miskolci koraszülött-ügyhöz, Szócska Miklós határozott nemmel felelt. Ertl Tibor tagozatvezető adatai szerint Magyarországon komoly egyenetlenségek mutathatók ki a koraszülöttek halálozásában megyénként és régiónként is: a legjobb és legrosszabb mutatókkal rendelkező megyék között háromszoros, a régiók között kétszeres a különbség.

„Amire fontos felhívni a figyelmet - mondta dr. Jakab Zoltán, az oltóanyagot gyártó biogyógyszer vállalat hazai ügyvezető igazgatója - hogy sokat tehetünk az RS vírusfertőzés megelőzéséért. Egyrészt az általános higiéniás szabályok betartásával, másrészt az arra jogosultak részére az oltóanyag beadásával. Az oltásra jogosult gyermekek szülei minden esetben személyes tájékoztatást kapnak abban a centrumban, ahová gondozásra járnak, és oda kell visszavinni a babákat!”

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés