hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kit és miért szűrjünk?

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

A nem dohányzók világnapjához (május 31.) kapcsolódóan a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) Betegségmegelőző Napot rendezett Budapesten, a tüdőrák és a COPD jegyében. A krónikus obstruktív tüdőbetegségről dr. Somfay Attilát, a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetőjét kérdeztük.
Félmillióra tehető és egyre nő hazánkban a COPD-ben szenvedők száma. Nem jön szóba a populációszintu szurés bevezetése?
– Az MTT elnöksége és a Szakmai Kollégium már több megbeszélést folytatott erről. Arra jutottunk, hogy a legveszélyeztetettebb populációban érdemes lenne rendszeres légzésfunkciós vizsgálatokat végezni. Ez a csoport a 40 év fölötti, dohányzó lakosság – elsősorban azok, akik legalább 10–15 éve dohányoznak vagy ennyit dohányoztak. Évente kerülne sor a vizsgálatra, amelyből ki lehetne deríteni, hogy fennáll-e a betegség, vagy számolni kell-e egy korábban kialakult légúti szukület előrehaladásával. Mivel többnyire a háziorvost vagy a tüdőgondozót keresik föl panaszaikkal a betegek, a légzésfunkciós vizsgálatot megelőzheti egy nagyon egyszeru kérdőív kitöltése – amennyiben a 40 év fölötti dohányos visszatérő köhögést panaszol, mindenképpen indokolt a szurés. Ha rendszeres köpetürítése is van, illetve terhelésre föllépő nehézlégzése, fulladása, vagy csak azt veszi észre, hogy a kortársainál fáradékonyabb, a hátterében szintén állhat kezdődő légúti szukület.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés