hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hatvan új praxisközösség

A napokban kezdik meg működésüket azok a praxisközösségek, amelyek tavaly pályáztak uniós forrásra – tudta meg a Világgazdaság.

Az idei első fél évben hatvan praxisközösség jön létre Magyarországon azért, hogy tovább erősítsék a prevenciós tevékenységet az alapellátásban – nyilatkozta a lapnak Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási és lakóhelyközeli igazgatóságának igazgatója. Hozzátette, hogy az EFOP 1.8.2-es európai uniós pályázat keretében nyolcmilliárd forint uniós forrás érkezett az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztésére.

A praxisközösségek maximum 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak. A közösségek az egész országban, nem csak a hátrányos helyzetű településeken alakultak meg. Vajer Péter hozzátette, jó néhány támogatási szerződés már megszületett, és néhány közösség már el is kezdte a munkát, például Mórahalmon és Hevesen már fel is álltak a közösségek.

A pályázat a praxisközösségek megalakulásával lehetőséget biztosít, hogy csökkenjenek az alapellátásban tapasztalható területi egyenlőtlenségek, növekedjen a prevenciós tevékenység, s forrásként szolgál az egészségügy humánerőforrás-krízisének kezeléséhez is – mondta.
hirdetés

Könyveink