hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kik maradnak és miért?

Elsősorban a középkorú orvosok vándorolnak külföldre. A fiatalok a szakvizsgájukig általában maradnak, az idősebbek pedig nem szívesen adják fel a hosszú évek munkájával kiépített praxisukat. Tudományos pálya, magánpraxis, hálapénz tartja őket itthon, írja az MNO.

Elmenni egy időre, majd visszajönni a megszerzett tudással, az rendben van; de itt tanulni az állam pénzén, aztán hosszabb időre kimenni, az nem korrekt az országoddal szemben – mondta a lap egyik, oktatóként is dolgozó forrása. Ő szakterülete miatt bejárta Nyugat-Európát és Amerikát is, de mint elmondta, a magasabb árszínvonal és a „mindent újra nulláról kezdés” miatt abban sem biztos, hogy egyáltalán jobban élne Nyugaton, mint itthon.

Ezt egy másik, elismert sebészként dolgozó forrás is megerősítette, mondván hiába nagyon magasak magyar szemmel a fizetések, egy 100 ezer eurós főorvosi bér sem tűnik már olyan borzasztóan soknak, ha az embernek például középkorúként kell újra felépítenie az életét.

Az elvándorlás hatásai a homokórává torzult orvosi korfán látszanak a legjobban: a középgeneráció eltűnt, a kevésbé mobilis – vagyis jobban beágyazott – idősek mellett jellemzően a rezidensek, illetve a szakorvosi vizsga előtt állók maradtak itthon – ezt már Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke közölte. Ami a fiatalokat illeti, ők a különféle rezidensösztöndíjakkal és az ügyeletekkel az egyébként igen alacsony alapbért 200-300 ezer forintra fel tudják tornászni, amiből már meg lehet élni. A szakorvosi vizsga önmagában is elég nehéz, hát még ha idegen nyelven is kell letenni, így sokan ez utánra időzítik fejben a kiköltözést.

Hegedűs Zsolt, a Reszasz (Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete) alelnöke egy öszvérmegoldásról is beszélt, ami főleg a fiatalok körében népszerű: ők havonta egy-egy hétre szállingóznak ki Nyugatra, a többi időt itthon dolgozzák le. Így pedig lesz egy értékelhetőbb jövedelmük, ezáltal nem szorulnak rá a hálapénz elfogadására, és szakmailag valamelyest függetleníthetik magukat a feudalista rendszer kötöttségeitől, közli a lap.

Ami az anyagi részt illeti, Hegedűs szerint az elvándoroltak hazacsábításához elegendő lenne a kint megkapott bérük felét-harmadát odaadni fizetésként. Már ha a rendszer tiszta, átlátható és a jelenlegi feudális kiskirályi attitűdtől is mentes lehetne – de ehhez az egész társadalmi szemlélet radikális megváltoztatása szükséges.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink