2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kifogásolt sterilizálás

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (angol rövidítéssel: CPT) kifogásolja a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőinek csehországi sebészeti sterilizálását.

Mint az Európa Tanács internetes honlapján olvasható, közzétették azt a jelentést, amely a CPT tavaly március-áprilisi csehországi látogatása nyomán készült, valamint a cseh kormány reagálását is a CPT álláspontjára.
Az Európa Tanács küldöttsége kilenc olyan szexuális bűnözővel beszélt, akin már végrehajtották a műtéti sterilizálást, és öt olyannal, akinek az esetében folyamatban voltak az erre irányuló előkészületek. Tanulmányozták továbbá 41 olyan szexuális bűnöző aktáit, akiken 1998 és 2008 között hajtottak végre sebészi sterilizálást.
A CPT megállapította, hogy nem csupán erőszakos cselekményt elkövető szexuális bűnözőkön hajtottak végre sebészeti sterilizálást, hanem exhibicionistákon is.
Jelentésében az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága alapvető kifogásokat fogalmaz meg a műtéti sterilizálással szemben. Felhívja a figyelmet arra, hogy visszafordíthatatlan következményekkel járó beavatkozásról van szó, amelyhez közvetlen, illetve közvetett mentális egészségügyi hatások is kapcsolódnak. Megállapítja: nincs garancia arra, hogy tartósan biztosítani lehet a sebészi sterilizálással elérni kívánt célt, a tesztoszteron szintjének csökkenését.
Mindezeken felül a bizottság kétségesnek találta, hogy a cseh gyakorlat alkalmazása során az érintettek minden esetben valóban szabadon és kellő tájékozottság birtokában meghozott döntésükkel adták beleegyezésüket a beavatkozáshoz. Ennek alapján a CPT úgy foglalt állást, hogy a szexuális bűncselekmények elkövetőinek sebészi sterilizálása lealacsonyító eljárás, és felszólította a cseh hatóságokat e gyakorlat haladéktalan beszüntetésére.
Az Európa tanácsi álláspontra adott válaszukban a cseh hatóságok leszögezték: a sebészi sterilizálás minden esetben az érintett szabad, tájékozottságon alapuló hozzájárulása nyomán történik meg. A cseh hatóságok a CPT érvelését nem tekintik elég meggyőzőnek ahhoz, hogy felhagyjanak az ilyen gyakorlattal.


Kárpáti János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink