hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Ki sem kell mozdulni otthonról

Amerikában könnyű gyógyszerhez jutni

Az Egyesült Államokban nem probléma, ha valakinek éjjel kettőkor fájdul meg a foga, és nincs otthon fájdalomcsillapítója. Csak elszalad a legközelebbi, 24 órán át nyitva tartó szupermarketbe vagy a benzinkútra. Amerikában ma több mint háromszázezer OTC-készítmény kapható.

Ha nem annyira sürgős a dolog, ellátogathat a környék valamelyik óriási diszkontáruházába – ezek mindig jelentős kedvezménnyel kínálják a szupermarketekben is fellelhető gyógyszereket. Sőt, akinek van komputere, és hozzáfér a világhálóhoz, annak ki sem kell mozdulnia otthonról, mert számtalan virtuális gyógyszertárhoz elküldheti a megrendelését. Így még olyan gyógyszereket is beszerezhet (például Viagrát), amelyeket a hús-vér patikus csak recept ellenében adna ki.

A termék kiválasztása a hatalmas kínálatból már nehezebb feladat. Amerikában ma több mint háromszázezer recept nélkül kapható gyógyszert tart számon a Food and Drug Administration (FDA), azaz az ételek és gyógyszerek szövetségi felügyeleti szerve, az amerikai „OGYI”. Számos olyan orvosság van ezek között, amely a vényköteles szer hatóanyagát tartalmazza, csak kisebb dózisban. Ezeknek a kis hatékonyságú szereknek, már amennyiben semmiféle új elemet nem tartalmaznak, nem kell végigjárniuk az FDA purgatóriumát. A gyógyszerek legalább ennyire jelentős másik csoportja azonban olyan, amely korábban csak vényre volt kapható, de az FDA átminősítette OTC-gyógyszerré. Ezt a státust nehéz elérni, sokszor hosszú évekig tart. Az FDA fő kritériuma a döntésnél az, hogy olyan gyógyszerről legyen szó, amellyel felhasználója nem tud magának vagy másnak kárt okozni, továbbá a gyógyszer olyan tünet kezelésére szolgáljon, amelyet a fogyasztó orvos nélkül is helyesen tud diagnosztizálni, majd kezelni. Az FDA szigorúan szabályozza a címkézést is. A dobozon fel kell tüntetni a használati utasítás mellett az adott szer összes esetleges mellékhatását is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés