hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Gyógyítás

Ki kezelje az autista gyerek fogát?

Csak rendkívül nehezen jutnak egészségügyi ellátáshoz a fogyatékkal élők ma Magyarországon. Egy fogorvos az ombudsmanhoz fordult az ügyben.

– Vigyem a gyerekemet állatorvoshoz? – így fakadt ki a segítő irodának egy Zala megyében élő apa, miután autista fiát egyetlen fogorvos sem volt hajlandó fogadni. A gyereknek iszonyatosan fájt a foga, viszont egyetlen fogorvos sem vállalta annak kockázatát, hogy a kezelés közben előtör az autizmus valamely sajátságos jegye, a dühroham például. Szinte szó szerint ugyanez az eset játszódott le Budapesten is, ahol a szintén autista gyereket csak az ötödik fogorvos volt hajlandó fogadni, ő is csak azzal a feltétellel, hogy édesanyja a kezelés közben lefogja.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szervezete szinte naponta kap ilyen és ehhez hasonló panaszokat. A szervezet alelnöke, Kovács Melinda szerint mindez azt igazolja, hogy megoldatlan a fogyatékkal élők egészségügyi ellátása, legyen szó akár a legegyszerűbb problémáról is.

– Egy vakbélműtét vagy nőgyógyászati vizsgálat a fogyatékkal élőknek komoly gondot jelent, mert az ellátók nem merik vállalni a kezelés vélt vagy valós kockázatait. Nem tudnak különbséget tenni a pszichiátriai beteg, az értelmi fogyatékos vagy az autista között – mondja az érdekvédő. Kovács Melinda szerint még a legegyszerűbb dolgokat sem sikerült ezen a területen elérniük. Így azt sem, hogy bizonyos speciális betegségben szenvedők annál az orvosuknál maradhassanak, aki gyerekkoruk óta foglalkozik velük.

Az ombudsmani hivatalban is vizsgálat folyik az ügyben: azt tanulmányozzák, hogy e gyakorlat sérti-e az érintettek alkotmányos jogait. A jogvédő hatóságot egy fogorvosnő kereste meg azzal, hogy adjanak útmutatót, miként segíthet az ilyen esetekben.

Borza Beáta, a Méltóképpen másképp elnevezésű fogyatékosügyi hivatal vezetője azt állítja, hogy az illetékes hatósági szervek álláspontja szerint a rendszer működőképes, hiszen vannak elsősorban a „speciális” gyerekek ellátására kijelölt orvoscsoportok, mégis, a gyakorlat mást mutat: még az orvosi kamarának sincs útmutatója az ilyen ellátásokhoz. Az egészségügyben dolgozók félnek, erre irányuló speciális képzést az egyetemen nem kaptak.

– Még csak súlyosan fogyatékosnak sem kell lennie, elég, ha valaki „pszichoszociális eset”, hiperaktív például, s máris csődöt mond az orvostudomány. Tartanak attól, vajon hogyan reagál a kezelésre, akár egy fájdalomcsillapítóra a páciens – mondja a hivatal munkatársa. Borza Beáta szerint ugyanilyen hátrány éri a mozgásukban korlátozottakat vagy például a siketeket, akikkel nem is tudnak kommunikálni az orvosok.

– Ők például a vizsgálatokhoz rendre kísérőket visznek magukkal, miután az intézmények – jóllehet, kellene – nem tudnak jeltolmácsot biztosítani. Az általában „többmenetes” vizsgálatokhoz azonban sokszor akár négy-öt segítőre is szüksége van a siket embernek, miközben egészségügyi szempontból is szenzitív adatokról beszélünk. Vagyis ezekről kényszerül orvosával értekezni kívülállók előtt – mondja Borza Beáta.

Rendszerszerű megoldást ugyan nem jelent, de előrelépést mégis, hogy a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékos Otthonában, ami Tordason működik, megszervezték például „a különösen hátrányos helyzetű nők helyi szűrését”. Az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen emlőszűrő és felvilágosító program célja, hogy a hátrányos helyzetű lakosság is hozzáférjen a mellrák kiszűrését, megelőzését segítő ellátásokhoz. A hazai értelmi fogyatékkal élő nők számára rendkívüli fontosságú az a kezdeményezés, amely a helyben történő emlőrákszűrést teszi számukra lehetővé, vagyis megszokott környezetükben, az általuk is elfogadott személyek közreműködésével, emberi és női méltóságuk teljes tisztelete mellett vizsgálták őket.

Kun J. Viktória, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés