hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Ki "mondta fel a szolidaritást"?

Az Országgyűlésben több ponton szóba került az egészségügy, ezen belül a finanszírozás, az alapellátás.

Tukacs István (MSZP) szerint a kormány duplán is felmondta a szolidaritást az egészségügyben. Kifejtette: az emberek gyógyulásuk költségének 35-36 százalékát saját zsebből fizetik, rég nem ingyenes az egészségügy.
Hozzátette: emellett az egészségügy dolgozókkal is felmondta a szolidaritást, pedig nekik azonnali fizetésemelés kellene, és 600 milliárd forintot kellene fordítani erre a szférára.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint pont az MSZP-SZDSZ-koalíció mondta fel a szolidaritást a privatizációval, a több-biztosítós modellel. Jelezte, folyamatos a párbeszéd a szakmai képviselőkkel, legutóbb februárban állapodtak meg a munka- és a pihenőidő szabályozásáról.

Rig Lajos (Jobbik) a párt által indított, a háziorvosokkal folytatott konzultáció tapasztalatait összegezte. Elmondta, az orvosok kifogásolták, hogy nem érkezett meg számlájukra az ígért 130 ezer forintos jövedelemkiegészítés; a várólisták a járóbeteg-szakrendeléseken nem csökkentek. A praxisalapról szóló javaslat csak a fióknak készült, az iparűzési adó is gondot jelent, de hiányzik egy önálló egészségügyi minisztérium is – sorolta a háziorvosok által felvetett problémákat.
Rétvári Bence válaszában rámutatott, hogy a praxisalap évek óta működik, abban 250 millió forint van, négymillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni praxisvásárlásra. Emellett – folytatta – letelepedési támogatás is létezik, az 500 millió forintos keretből akár hatmillió forintos támogatáshoz is hozzá lehet jutni.
Elmondta azt is, hogy 2010-hez képest ma 40 százalékkal többet fordítanak az alapellátás finanszírozására.


   

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink