hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kezelésként is hatásos lehet a Covid elleni védőoltás

Az új típusú koronavírus elleni védőoltásokat a betegség megelőzésére fejlesztették ki. Most egy teljesen új javallat alapján alkalmazta a Pfizer vakcináját egy egyesült királyságbeli orvoscsoport, közli az Index.

A Journal of Clinical Immunology, egy rangos szakmai folyóirat arról adott hírt, hogy egy olyan 37 éves beteget oltottak be, akinél megelőzésről szó sem lehetett, hiszen már hónapok óta Covid-pozitív volt, írja az Index-en Vajó Zoltán allergológus és klinikai immunológus szakorvos.

Ilyen javallata természetesen nincs az oltásnak, a betegség kezelésére még a gyártó sem javasolja, és természetesen engedélyezve sincs erre. Az orvoscsoport ennek ellenére úgy döntött, hogy megpróbálja a Covid-pozitív beteg beoltását abban a reményben, hogy végre a beteg immunrendszere le tudja majd küzdeni a vírust.

A páciens egy, az immunrendszert károsító betegségben szenvedett, Wiskott–Aldrich-szindrómában. Egy walesi optikusról van szó, aki saját bevallása szerint börtönbe zárva érezte magát (természetesen karanténban volt), és nemcsak folyamatosan pozitív tesztet adott, hanem a hosszú Covidra jellemző tüneteket is produkált.

Ezek közül elsősorban mellkasi szorító érzésre, álmatlanságra, fejfájásra, extrém fáradtságra és koncentrálóképessége romlására panaszkodott. Mivel más megoldás nem nagyon ígérkezett, a Walesi Immunközpont orvosai úgy döntöttek, hogy két adag Pfizer-vakcinával próbálják meg kezelni, miközben a Cardiffi Egyetem szakemberei folyamatosan ellenőrizték a beteg immunrendszerét.

A várt csoda meg is történt, nem sokkal a második oltás után a vírus eltűnt a beteg szervezetéből.

Orvosai szerint ez azért történhetett, mert míg a beteg, gyenge immunrendszer hiába harcolt a vírus ellen, végül az oltás által kapta meg azt a segítséget, amellyel együtt már le tudta küzdeni a fertőzést.

A teljes cikket ITT olvashatja.

MTI/Varga György
MTI/Varga György

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés