hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kevés barátja van a cukorbeteg-rendeletnek

Nem az irány a rossz, hanem a módszer – így összegzi az Index az érintettek véleményét a közel fél éve működő „8 százalékos” cukorbeteg-reguláról.

Mint emlékezetes, a tavasszal kihirdetett rendelet elveszi a 100 százalékkal (ár)támogatott modernebb és sokkal drágább úgynevezett analóg inzulint a „renitens” betegektől, s ők a továbbiakban csak a hagyományos, több kényelmetlenséggel járó humán inzulint kaphatják. Renitensnek pedig az számít, akinek ellenőrzéskor az úgynevezett HbA1c értéke 8 százaléknál alacsonyabb. Ez a mutató egy hosszabb időszak vércukorterhelését jelzi, s  így utal arra is, hogy a beteg rendesen diétázott-e, illetve mozgott-e eleget. Csakhogy, emellett – mint az Index is számbaveszi egy részüket  – sok olyan tényező is befolyásolja, amivel aligha lehet józan ésszel megindokolni az érintett beteg „megbírságolását”.

A Társaság a Szabadságjogokért már a rendelet kihirdetése óta folyamatosan bírálja a döntést, és ingyen jogsegélyt kínált fel mindazoknak, akiket hátrányosan érint a 8 százalékos szabály bevezetése. Mint Bence Rita, a TASZ programvezetője elmondta az Indexnek, az előzetes várakozásoknak megfelelően sokan keresték meg őket azzal, hogy önhibájukon kívül elestek a támogatástól.

A rendeletet több ponton bírálta az állampolgári jogok biztosa, s kérte is az Alkotmánybíróságtól a részleges megsemmisítését. Amíg e döntés megszületik, a szabályt használják, ám azt, hogy milyen haszonnal és tapasztalatokkal, a lapnak nem sikerült megtudnia.

„A cikkel kapcsolatban megkerestük az Országos Egészségügyi Pénztár Ártámogatási főosztályát is, akik későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy látszanak-e már a rendelet első hatásai, és hogy nagyjából hány embert érint és mekkora összegszerű változás állt be a második negyedéves felülvizsgálatok hatására. Az ügyben illetékes Emberi Erőforrás Minisztériuma szintén csak későbbre ígért választ arra a kérdésre, hogy milyen előzetes hatástanulmány készült a rendelet megfogalmazása előtt, és hogy tervezik-e a rendelet finomhangolását az első fél év tapasztalatai alapján” – olvasható az Index.hu-n.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés