hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Kevés a pszichológus

Reformra szorul az iskola-egészségügy

A gyermekegészségügy egyik fontos eleme, az iskola-egészségügy a rendszer egészéhez hasonló problémákkal küzd. Egy, a főállású iskolaorvosok körében végzett felmérés adatai szerint a rendelők 34 százalékában még a minimálfelszerelés is hiányos; 92 százalékukban nem létezik informatikai adatkezelés. Sok a betöltetlen állás, alacsony a dolgozók szakmai, erkölcsi megbecsülése, nincsen kidolgozott minőségbiztosítás, nem megoldott a folyamatos szakmai továbbképzés, nem teljesítményarányos a finanszírozás.

Mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál megtudtuk, a tb iskola-védőnői szolgálatra 850 milliót, főállású iskolaorvosi szolgálatra ugyanennyit, részmunkaidős orvosokra 953 milliót, iskolafogászatra pedig 1,1 milliárd forintot fordít évente. A pénztár egy főállású iskolaorvosnak a praxis fenntartására 305 ezer forintot fizet havonta; védőnői szolgálat esetében ez az összeg 178 ezer forint. A kötelező védőoltások költségét az ÁNTSZ állja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés