2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kéthetes országos karantént rendeltek el Szlovákiában

Olaszországban oltáshoz kötötték a városi tömegközlekedés használatát, orosz orvosok ismert oltásellenzőket hívtak meg az intenzív osztályra.

Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.

A kormány csütörtöktől három hónapra szükséghelyzetet rendelt el, amelynek értelmében két hétre kijárási tilalmat is bevezetnek – közölte a kormány ülése után Eduard Heger miniszterelnök.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ez alól kivételt képez a munkába járás (munkáltatói igazolással, az oltatlanok és a betegségen át nem esettek számára kötelező ingyenes teszttel), iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre, illetve tesztelésre való elmenetel. A kormány határozottan ajánlja a távmunkát.

A kijárási tilalom nem vonatkozik a temetésekre, esküvőkre és keresztelőkre.

Együtt kell tartanunk a társadalmat. A helyzet komoly – mondta a kormányfő, aki szerint nagyon fontos az egység az oltottak és az oltatlanok, a kormány és az ellenzék között, valamint a társadalom egészében. A korlátozások – amelyek egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik – az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak – idézte a TASR hivatalos szlovák hírügynökség Richard Sulík gazdasági minisztert. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a teszteket bennük.

Tíz nap múlva újból értékeljük a helyzetet – mondta újságíróknak Sulík.

Eduard Heger elmondta: az esetleges későbbi enyhítések csak az oltottakra, illetve a Covid-19-betegségből felgyógyultakra vonatkoznak majd. Idén már voltak érvényben hasonló korlátozó intézkedések Szlovákiában a járvány előző hulláma idején. Az intézkedések a külföldről beutazókra is kötelezőek.

Azért kerültünk ebbe a helyzetbe, mert nem tartották be ezeket az intézkedéseket – mutatott rá a kormányfő. Heger szerint a szlovák korlátozások szigorúbbak, mint a szomszédos Ausztriában elrendelt járványügyi intézkedések.

Legutóbb tavaly október 1-jétől idén május 14-ig volt érvényben szükséghelyzet Szlovákiában, Szlovákiában kedden, először a járvány kezdete óta, több mint tízezer napi új fertőzöttet jelentettek, a kórházban ápoltak száma az egészségügyi minisztérium szerint elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti, hogy korlátozzák az egyéb ellátásokat, és esetlegesen külföldi segítséget is kérnek.

Az Our World in Data című tudományos online kiadvány szerint Szlovákiában nő a leggyorsabban a világon az új fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva: az elmúlt héten 1 millió lakosra 13 080 fertőzött jutott. Szlovákia után a lista élén több más európai ország áll.

A szomszédos Csehországban és Magyarországon szintén rekordszámú növekedést regisztráltak kedden. Ausztriában a héten szintén teljes kijárási tilalmat vezettek be, legalább tíz napra bezárták a nem alapvető üzleteket, a bárokat és kávéházakat.

A teljes zárlatra vonatkozó döntés előtt a kormány már elrendelt az oltatlanokra vonatkozó új korlátozásokat a héten, hogy így bírja rá a lakosságot az oltás felvételére. Az 5,5 milliós Szlovákia lakosságának kevesebb mint 50 százaléka (47 %) vette fel a védőoltást: ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unión belül, a fertőzöttek és a kórházban ápoltak többségét pedig oltatlanok teszik ki.

A járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírus 631 738 embert fertőzött meg az országban, és az általa okozott Covid-19-betegség következtében 14 056-an haltak meg.

Zuzana Caputová államfő érzelemtől túlfűtött szokatlan hangnemben kedden országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette, hangsúlyozva, hogy az ország vesztésre áll a Covid-19-cel szemben, és a túlterhelt egészségügyi dolgozók érdekében szükség van karanténra.

A kórházban ápolt koronavírusos fertőzöttek száma elérte a 3200-at, megközelítve a járvány legutóbbi tetőzésekor regisztrált mintegy 3800-at.

Dagmar Sudeková, az egyik legsúlyosabban érintett területen fekvő Zsolna kórházának igazgatóhelyettese kedd este arról számolt be az RTVS közszolgálati rádió és televíziónak, hogy a paciensek több mint 80 százalékát oltatlanok teszik ki, és a kórház valamennyi lélegeztetőgéppel és orvosi oxigénnel ellátott ágya foglalt.

Az egészségügyi tárca szerint országosan a kórházban ápolt koronavírusos betegek közel 83 százaléka nem kapott két adag védőoltást.

Csak az oltott olaszok utazhatnak, szórakozhatnak és járhatnak edzőterembe

Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe – jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este.

A szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egyetlen adag oltást sem vettek fel. Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó. Mario Draghi hangoztatta, hogy az olasz járványmutatók "lassan, de fokozatosan rosszabbodnak". Bizonyos szolgáltatások igénybe vételéhez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelezőnek számít a legalább egy adag vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, melynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent.

Mario Draghi kijelentette, hogy Olaszországban most az egyik legjobb a járványhelyzet Európában a magas oltottságnak és a kedvező időjárásnak köszönhetően. Hozzátette, hogy a szomszédos országokban viszont súlyos a helyzet, ezért megelőzésre és kiemelt óvatosságra van szükség. A kormányfő leszögezte, hogy az óvintézkedések szigorításával az újabb zárásokat akarják elkerülni. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ban az ország teljes lezárása nyolcszázalékos gazdasági visszaesést okozott, bezártak a vendéglátóipari helyiségek és az iskolák is, és megnövekedett a szegénység.

Az emelkedő járványmutatókkal és a karácsonykor várt tetőzéssel szemben az egészségügyi hatóságok most új eszközökkel igyekeznek fellépni. Elvetették a tavaly ősz és az idei tavasz között alkalmazott módszert, amikor sárga, narancssárga és vörös színek szerint osztották be a tartományokat fertőzöttségi fokozat szerint. Az új rendelkezéssel az ország egészében egyforma intézkedéseket vezetnek be a beoltottak és az oltás nélküliek megkülönböztetésével.

Október közepén vezették be a védettségi igazolás (Green Pass) használatát, amelyet kötelezővé tettek a munkahelyeken. Azóta védettségi igazolással lehet a vendéglátóhelyek belső termeiben helyet foglalni, múzeumba, színházba, edzőterembe, stadionba menni, valamint az igazolás kötelező a nagysebességű vasútjáratokon is. A védettséget a negatív teszteredmény vagy a betegségből történt felgyógyulás is bizonyította.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a kormányfővel közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani szigorítás újdonságának számít, hogy a védettségi igazolást az oltáshoz köti (Super Green Pass), és a beoltottakat részesíti előnyben. A 48 órán keresztül  érvényes negatív PCR- vagy antigén gyorstesztet továbbra is elfogadják munkavégzés esetén, de nem lesz elegendő a metrón  utazáshoz, az étterembe, moziba, múzeumba vagy diszkóba történő belépéshez, és kötelező lesz a szállodai szoba elfoglalásához is.

December 6-tól kötelező lesz az oltást bizonyító, új típusú  védettségi igazolás felmutatása a városi tömegközlekedési eszközökön, valamint a regionális vonatokon, a szállodákban, vendéglátóhelyeken, diszkókban, tömeges nyilvános eseményeken, valamint az edzőtermek és más sportlétesítmények öltözőibe történő belépéskor. Az ellenőrzéseket szigorítják – tette hozzá az egészségügyi tárcavezető.

A kormány kötelezővé tette az emlékeztető oltást a rendfenntartók, a fegyveres erők tagjai, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára. A harmadik vagy emlékeztető dózis felvétel decembertől válik lehetővé valamennyi, 18 évnél idősebb olasz előtt. Az emlékeztető oltást már az utolsó adag vakcinától eltelt öt hónap után fel lehet venni.

Mario Draghi közölte azt is, hogy ő már felvette a harmadik adag oltást. Hangsúlyozta, hogy információs kampányt indítanak a 5 és 11 év közötti gyermekek beoltásának szorgalmazására. A gyermekeknek szánt vakcina beadása december végén kezdődhet: az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) az európai társszervezet (EMA) engedélyezésére vár.

Draghi kifejtette, hogy szigorítják a külföldről repülőtereken, vasútállomásokon, kikötőkön keresztül érkezők ellenőrzését, valamint szúrópróbaszerűen ellenőrzik az olasz határokon gépjárművel átlépőket is.

A tartományok és városok önállóan is szigorítanak: Trentino-Alto Adige térségében húsz városban rendeltek el lezárást szerdától a következő két hétre. Nápolyban csütörtöktől lép életbe szabadtéren a kötelező maszkhasználat a belváros vásárlókkal teli utcáin. Ugyanezt rendelték el Milánóban szombattól a vásárlóutcákon, ahol nagyobb tömörülésekkel számolnak.

Az utóbbi huszonnégy órában több mint félmillió teszteléssel 12 448 új beteget azonosítottak, és nyolcvanöt beteg halt meg. Utoljára május elsején regisztráltak több beteget egyetlen nap alatt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 154 ezret, kórházban több mint négyezer hatszázan vannak, intenzív osztályon 573 beteget kezelnek, utóbbiak 64 százaléka nem volt beoltva. A 12 év felettiek 84,2 százaléka vett fel eddig két adag oltást.

Franciaországban felgyorsítják a harmadik oltás kampányát és kötelezővé teszik a védettségi igazoláshoz

A francia kormány felgyorsítja és kiszélesíti a koronavírus elleni vakcina harmadik oltásának kampányát, a harmadik oltás igazolása a közeljövőben kötelező lesz a védettségi igazolás érvényességéhez – jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

Az intézkedés részleteit csütörtökön ismerteti Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A kormányülésen, és azt megelőzően az egészségügyi védelmi tanács ülésén, három intézkedésről született döntés a járvány ötödik hullámának megfékezésére: a harmadik oltást a Pfizer/BioNTech vakcinájából a közeljövőben minden 18 éven felüli igényelheti (jelenleg csak a 65 éven felüliek, a veszélyeztettek és az egészségügyi dolgozók jogosultak rá), a védettségi igazolás érvényességét fokozatosan a harmadik oltáshoz kötik mindenki számára, és a maszkviselés szabályai szigorodnak: ezentúl nemcsak a zárt terekben, hanem kültéri rendezvényeken is viselni kell majd.

Az egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy decembertől az 50 és 64 év közöttiek is kérhetik az emlékeztető oltást, és sajtóértesülések szerint feltehetően csütörtökön bejelenti, hogy fokozatosan minden 18 éven felüli jelentkezhet az emlékeztető oltásra.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a kormány újranyitja a nagy oltóközpontokat, s a harmadik oltást a második után legalább öt hónappal lehet majd kérni. Az emlékeztető oltást mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinájából kapja.

A koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től a 65 éven felüliek számára már három védőoltáshoz kötik, és ezt a szigorítást várhatóan fokozatosan a többi korosztályra is kiterjesztik.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A maszkviselés zárt helyeken több mint egy éve érvényben van.

A BFM úgy tudja, hogy az igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatni.

Franciaországban a koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott: míg a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer, kedden pedig meghaladta a 30 ezret a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga 190 fő, míg egy héttel ezelőtt még csak 100 volt, vasárnap pedig 164 fő. A franciaországi intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1455, az október eleji ezerhez képest.

Az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, ami a teljes lakosság 77 százalékának felel meg, s mindkét adagot megkapta a teljes lakosság 75 százaléka.

Oltásellenesek az intenzíven Oroszországban

Oroszország 11 kórházának orvosai felajánlották ismert oltásellenző politikusoknak, közéleti személyiségeknek és celebeknek, hogy személyesen keressék fel az intenzív osztályokat, ahol új koronavírusos betegeket ápolnak. Az orvosok nyílt levelét szerdán ismertette a TASZSZ hírügynökség.

Mi most mind kissé elfoglaltak vagyunk, és önök biztosan kitalálják, hogy mivel. Ugyanakkor, mérlegelve, hogy hányan olvassák és hallgatják önöket, és hányan hallgatnak önökre, találunk időt rá, hogy átvezessük önöket kórházaink vörös zónáján, intenzív és patológiai osztályán – írták a szerzők, köztük kórház- és osztályvezető főorvosok. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a látogatást követően a címzettek megváltoztatják álláspontjukat, és "kevesebb ember fog meghalni".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pozitív lépésnek minősítette az orvosok levelét, és kifejezte reményét, hogy a címzettek közül legalább egynek megváltozik a véleménye. Úgy vélekedett, hogy oltásellenesek vannak ugyan Oroszországban, de nem túl sokan.

Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint egyébként az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 267 818-ra nőtt Oroszországban. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 32 626-tal - ez a legkisebb szám október 16. óta - 9 434 393-ra emelkedett. A napi növekmény 0,36 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,5 százalék. A felépültek száma 36 388-cal 8 126 376-ra gyarapodott. Az országban 1 040 198 aktív esetet tartanak nyilván. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 221,8 millió, az elmúlt napon pedig 416 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 884 680 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az államfő részvételével megtartott online kormányülésen azt mondta, hogy Oroszországban a kollektív immunitás szintje 50,4 százalékos. Közölte, hogy az elmúlt egy hétben a megbetegedések száma 6,1 százalékkal csökkent.

Bejelentette, hogy az orosz egészségügyi minisztérium Szputnyik M néven bejegyezett egy vakcinát, amelyet 12-17 év közötti fiataloknak fognak beadni legalább az egyik szülő, 15 éves kor felett pedig az érintett beleegyezésével. Az oltóanyag koncentrációja egy adagban egyötöde a Szputnyik V-jének, és decemberben kerül majd polgári forgalomba.

Vlagyimir Putyin a tanácskozáson fontosnak nevezte, hogy fejlesszenek ki a Covid-19 elleni vakcinát a kétévesnél nagyobb gyerekek számára is.

***

A világon 259 465 036 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 174 655 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 258 792 542 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 166 102 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink