hirdetés
2022. július. 04., hétfő - Ulrik.
hirdetés

Merkel: Drámai a járványhelyzet Németországban

Szigorítják az óvintézkedéseket Csehországban és Belgiumban. Drámai a helyzet Németországban. Nemzetközi kitekintés.

Drámai a koronavírus-járvány negyedik hulláma alá került Németország helyzete, ezért a lehető leggyorsabban tenni kell az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásáért - mondta Angela Merkel ügyvezető kancellár szerdán. Az új típusú koronavírusnak (SARS-CoV-2) "teljesen mindegy", hogy ügyvezető vagy teljes jogkörű szövetségi kormány dolgozik, és terjedésének negyedik hulláma "teljes erővel" csapott le az országra - fogalmazott az ügyvezető kancellár. Ezért "több mint időszerű", hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői ismét összegyűlnek egyeztetni a védekezésről. A csütörtökön tartandó tanácskozás fő üzenetének annak kell lennie, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a járvány lassításáért - mondta Angela Merkel a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) Erfurtban tartott éves konferenciáján videókapcsolat révén közvetített köszöntőjében.

A legfontosabb az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartása, és ezáltal az emberi élet védelme. Ez a követelmény magában foglalja, hogy ne csak a SARS-CoV-2 által okozott betegségben (Covid-19) szenvedők kapják meg a lehető legjobb kezelést, hanem az összes többi beteg is. Az a "keserű igazság" azonban, hogy ez már nem mindenütt biztosítható - tette hozzá. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán el kell dönteni, hogy miként kössék az újabb járványlassító korlátozások bevezetését az úgynevezett hospitalizációs gyakorisághoz (a Covid-19 miatt a megelőző hét nap alatt kórházba kerülők százezer lakosra jutó száma, amely a szerdai adatok szerint 4,86, a tavaly december végén feljegyzett csúcsérték pedig 15,5 volt).

Kiemelte, hogy a hospitalizációs gyakoriság mit sem ér, "fogatlan oroszlán", ha nem határozzák meg, hogy milyen érték felett kell elrendelni szigorításokat. Mint mondta, "katasztrófa" lenne, ha akkor lépnének, amikor már kezdenek megtelni az intenzív osztályok. Hozzátette, hogy a csütörtöki tanácskozáson az oltási kampány következő szakaszáról, a Covid-19 ellen védő vakcinák frissítő adagjának beadásáról is tárgyalni kell. Kiemelte, hogy "nemzeti erőfeszítést" kell tenni a kampány felgyorsításáért, mindazoknak pedig, akik eddig elutasították a vakcinát, át kell gondolniuk döntésüket.

"Még nem késő az oltást választani" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy nemcsak magát védi, hanem másokat is, aki beadja a vakcinát, a világjárványból pedig akkor lehet kijutni, ha elég ember oltatja be magát.

A szövetségi kormány szerdai adatai szerint a felnőtt lakosság 78,3 százaléka - 54,3 millió ember -, és a teljes lakosság 67,7 százaléka - 56,3 millió ember - rendelkezik teljes oltással. A frissítő adagot viszont csak a lakosság 5,3 százaléka - 4,4 millió ember - kapta meg.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint egy nap alatt 52 826 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ezzel 5 129 950-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 294 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 274-re emelkedett.

*

Belgium a jelentősen romló fertőzésszám miatt szerdán szigorította a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedéseket, az orrot és a szájat eltakaró maszk szélesebb körű használatát vezette be és otthoni munkavégzést rendelt el. Alexander De Croo belga miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján közölte, noha a koronavírus jelenlegi változatai háromszor olyan fertőzőek, mint a tavaly ismertek voltak, Belgium "nem zár be", hanem megakadályozza a fertőzés terjedését.

Bejelentette: szombat reggeltől a beltéri helyszíneken, például kávézókban, éttermekben, mozikban vagy színházakban kötelező lesz a védettségi igazolvány bemutatása, továbbá mindenkinek maszkot kell viselnie, hacsak nem ül és étkezik. A szabály a 10 évesnél idősebbekre vonatkozik. A vonatkozó korábbi korhatár 12 év volt. Minden munkavállalónak heti négy napot kell otthonról dolgoznia december közepéig, majd azt követően - egyelőre nem meghatározott időpontig -, heti három napot.

De Croo elmondta, Belgium a lakosság szélesebb körének tervezi a harmadik, emlékeztető oltás beadását, ez egyelőre főként az időseket fogja érinteni. Április végéig azonban a teljes belga lakosság megkaphatja a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját - tette hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint az új fertőzések száma meghaladta a napi tízezret, az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek száma pedig átlépte az 500-as riasztási küszöböt. A jelentés szerint november 10. és 16. között Belgiumban átlagosan naponta 10 283 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak, ami 27 százalékos növekedést jelent az előző hétnapos időszak adataihoz képest. Megjegyezték, november 8-án 15 224, november 15-én pedig 19 300 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A héten naponta átlagosan 25 ember halt meg a fertőzés következtében, 11 százalékkal többen, mint a múlt héten. Átlagosan naponta 238 fertőzöttet szállítottak kórházba, ez 21 százalékkal haladja meg az előző hét adatait. Szerdán 2693 koronavírusos beteget ápoltak belga kórházakban, 45-tel többet, mint az előző nap. Közülük 557-en intenzív ápolásra szorulnak, számuk egy nap alatt 24-gyel gyarapodott, egy hét alatt pedig 28 százalékkal emelkedett. Lélegeztetőgépet 292 esetben kell alkalmazni. A belga kórházakat arra kérték, hogy péntekig az intenzív osztályok ágyainak legalább a felét ürítsék ki és foglalják le a koronavírusos betegek számára.

*

Csehországban szigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem ismeri el a teszteket - jelentette be Andrej Babis ügyvezető kormányfő szerdán a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva. "Hétfőtől kezdve a szolgáltatásokban és a tömeges rendezvényeken csakis a teljes oltási igazolást, illetve a betegségen történt átesés igazolását fogadják el" - mondta Babis. A tesztek közül a jövőben csakis a PCR-teszt lesz elfogadható. Aki csak az oltás első dózisát kapta meg, annak a szolgáltatások igénybevételéhez vagy a tömegrendezvényen történő részvételhez még egy PCR-tesztre is szüksége lesz. Az egészségbiztosítók havonta öt PCR-teszt költségeit fogják állni.

Csehországban kedden a laboratóriumi szűrések 22 479 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a koronavírus-járvány tavaly március eleji kitörése óta a legmagasabb szám, és majdnem 50 százalékkal több az egy héttel korábbinál. Növekszik a kórházban kezeltek száma is, de kisebb ütemben. Az utóbbi egy hét alatt a kórházban ápoltak száma mintegy 25 százalékkal, 4425-re emelkedett. A súlyos esetek száma néhány száz. Emelkedik az elhunytak száma is, eddig 31 709 személy halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben, a halálozások száma 50-60 között mozog az utóbbi napokban.

"Úgy néz ki, hogy eddigi intézkedéseink nem elegendőek" - jelentette ki az ügyvezető miniszterelnök. Megerősítette, hogy az egészségügyi tárca a formálódó új kormánykoalíció Covid-szakértőivel is tárgyal.

Csehországban eddig 6,2 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 560 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is. Mintegy 240-ezren vannak, akik még csak a vakcina első adagját vették fel. A napi oltások száma 45-50 ezer között mozog.

*

A világon 254 992 462 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 123 530 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 254 372 241 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 114 573 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink