2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Tovább szigorítják a korlátozásokat Bajorországban

Csehországban február végéig hetente tesztelni fogják az általános és a középiskolák összes tanulóját. Nemzetközi kitekintés.

Oroszországban a kollektív immunitás szintje 50,2 százalékos, közölte az orosz járványellenes operatív törzs pénteken, amikor a halálozási adat immár a harmadik egymást követő napon döntötte meg a korábbi rekordokat. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni vakcina első komponensét 66 400 393-an, mindkettőt pedig 58 713 240-en kapták meg. Egy héttel korábban a kollektív immunitás szintjét 49 százalékban nevezték meg.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) korábban azt állította, hogy a kollektív védettség eléréséhez a mintegy 146 milliós oroszországi lakosság legkevesebb 80 százalékát kell átoltani. Moszkvában a kollektív immunitás szintje elérte a 67 százalékot, a védőoltás első adagját 6 080 506-an, mindkettőt pedig 5 538 247-en kapták meg.

Az orosz operatív törzs pénteki adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 37 156-tal emelkedett, ezzel 9 257 068-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,40 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,5 százalék. A koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1254-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 261 589-re nőtt.

A felépültek száma 37 004-gyel 7 956 254-re gyarapodott. Az országban 1 039 225 aktív esetet tartanak számon. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 219,4 millió, az elmúlt napon pedig 598 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 905 409 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Tovább szigorítják Bajorországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják, hogy lassítsák a vírus terjedését, jelentették be pénteken Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után. Markus Söder miniszterelnök elmondta, hogy Bajorországban folytatódik a "koronavírus-dráma", amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti. Ezért a vírus terjedésének útjait a legnagyobb eséllyel lezáró korlátozásokkal egészítik ki az eddigieket. Ez valójában teljes lezárást jelent az oltatlanoknak, emelte ki a tartományi miniszterelnök.

A helyi törvényhozás napokon belül várható jóváhagyásával életbe lépő új szabályok szerint az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen fizikai érintkezést igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják.

Mindenkire vonatkozik, hogy az idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó-, és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre.

Még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a legsúlyosabb helyzetbe került térségekben, amelyekben ezer fölé emelkedett a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. Egyelőre nyolc járás tartozik ebbe a kategóriába. Ezek a járvány legfőbb bajorországi gócpontjai, ezért három hétre "szinte mindent" bezárnak. Felfüggesztik a vendéglátás, az idegenforgalom, a kulturális intézmények, a sportegyesületek és a közvetlen érintkezést igénylő szolgáltatások működését, ismertette Markus Söder.

Hangsúlyozta, hogy a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás minden körülmények között tovább működik, de az iskolásoknak állandóan maszkot kell viselniük, és rendszeresen tesztelik őket a SARS-CoV-2-vírusra.

A negyedik hullám feltartóztatásához a fertőzésveszéllyel járó fizikai érintkezések csökkentése mellett fel kell gyorsítani az oltási kampányt, emelte ki Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter. A tárcavezető és a miniszterelnök egyaránt felszólította az oltást egyelőre elutasító mintegy 4,6 millió - a tartomány lakosságának több mint 30 százalékát kitevő - bajort, hogy gondolja át döntését, és mielőbb adassa be az oltást.

Az új korlátozások és az átoltottság emelése, valamint az emlékeztető oltás beadatása mind-mind feltétlenül szükséges lépés. Nélkülük "az összeomlás fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert", húzta alá Klaus Holetschek.

Bajorországban a hétnapi fertőzésgyakoriság 613,2-en áll, majdnem a duplája a 16 német tartományt együttesen jellemző 340,7-nek. Az átoltottság 65,9 százalékos, elmarad a 67,9 százalékos országos átlagtól. A bajor kórházak intenzív osztályain 871 embert kezelnek Covid-19-cel. Németország egészében 3431 beteg fekszik az intenzív osztályokon a betegség miatt.

*

Csehországban mostantól február végéig heti rendszerességgel tesztelni fogják az általános és a középiskolák összes tanulóját, döntött pénteken a kormány. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a kormányülés után azt írta a Twitteren, hogy a tanulókat november 22-től kezdődően minden hétfőn antigéntesztnek vetik alá. A tesztelés költségeit az egészségbiztosítók állják.

A kormány november elsejétől visszamenőleg ismét bevezette az úgynevezett válságtáppénzt azok számára, akik a járvány alatt koronavírusos betegről, illetve karanténban lévő személyről fognak gondoskodni. Ők megkapják alapkeresetük 80 százalékát, amit napi 370 koronás (5180 forintos) állami támogatás egészít ki - jelentette be Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter. Ez az intézkedés azonban csak azután lép életbe, hogy a parlament is jóváhagyta és az államfő aláírta. Malácová bízik abban, hogy mindezt gyorsított eljárásban is meg lehet tenni.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy megszigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem fogadja el a teszteket. Andrej Babis kormányfő a közszolgálati televízióban már korábban azt mondta: ennek az intézkedésnek az érvényesítése nem teszi szükségessé a szükségállapot kihirdetését.

"Hétfőtől kezdve a szolgáltatások terén és a tömeges rendezvényeken csak a teljes beoltottság, illetve a gyógyultság igazolását fogadják el" - mondta Babis. Ez a magyarázat szerint azt jelenti, hogy a be nem oltottak ezentúl nem vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat, és nem vehetnek részt a tömeges akciókon.

A tesztek közül a jövőben a közéletben csak a PCR-teszt lesz elfogadható. Aki csak az oltás első dózisát kapta meg, annak a szolgáltatások igénybevételéhez vagy a tömegrendezvényen való részvételhez még egy PCR-tesztre is szüksége lesz. Az egészségbiztosítók havonta öt PCR-teszt költségeit fogják állni.

A cseh kórházakban jelenleg 4750-en fekszenek koronavírusos megbetegedéssel, közülük az orvosok mintegy 600 állapotát minősítik súlyosnak. A Covid-19 betegség szövődményeiben eddig összesen 31 879-en hunytak el.

*

A világon 256 725 697 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 140 914 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 256 061 544 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 131 743 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink