2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Szicíliában ismét kötelező a maszk az utcán, egyetlen régiót sem zárnak le

Olaszország orvosokkal és nővérekkel segíti Szlovéniát a járvány leküzdésében. A kórházak leterheltségéhez kötik a korlátozások szigorítását Németországban. Nemzetközi kitekintés.

Szicília tartományi elnöke ismét kötelezővé tette a maszk viselését szabad téren, egészen december 31-ig, de egyelőre egyetlen régióban sem vezettek be ennél szigorúbb óvintézkedést a növekvő járványmutatók ellenére. Az ötmillió lelket számláló Szicília elsőként vezette be újból a kötelező maszkhasználatot az utcán. A védőeszközt csakis ott lehet levenni, ahol nem áll fenn a tömörülés veszélye.

Nello Musumeci tartományi elnök tesztelési kötelezettséget rendelt el a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők számára. Oltottságtól függetlenül negatív teszteredményt kell felmutatniuk azoknak is, akik a Szicíliába történő belépés előtti két hétben az Egyesült Államokban, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban vagy Hollandiában jártak.

Szicília szigete elsőként szigorított, attól tartva, hogy a rosszabbodó mutatók miatt magasabb járványfokozatba kerülhet. Szicíliában az egyik legalacsonyabb az átoltottság mértéke, amely alig haladja meg a hetven százalékot: augusztus végén két hétig a sziget sárga színű járványfokozatba lépett át, amikor szintén kötelező volt a maszk. 

Nem kedvezőbb a helyzet Olaszország északi régióiban sem, ahol az utóbbi egy hétben ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. De a korábbi sajtóértesülésekkel szemben a római kormány sehol nem léptetett életbe magasabb járványfokozatot, az egész ország "színű marad" még a jövő héten is.

Csütörtökön az elvégzett több mint 625 ezer tesztelésen több mint tízezer új beteget szűrtek ki. Az egymás utáni második nap tízezer felett volt az esetszám, amely május óta nem volt ennyire magas. Hatvankilenc beteg veszítette életét, és 2020 februárjától - a járvány kezdetétől - számítva a halottak száma túllépte a 133 ezret. Kórházban több mint négyezer beteg van, több mint ötszázan intenzív osztályon.  A tetőzés a számítások szerint a karácsonyi időszakban várható: Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár zárlatot szorgalmazott kizárólag az oltás nélküliek számára, mások - köztük a napi több mint 1500 új esetet regisztráló Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia - elvetették az oltástagadók megkülönböztetését.

Az aneszteziológus orvosok szervezetének közleménye szerint "szigorítások nélkül az intenzív osztályok terheltsége egy hónapon belül eléri a maximumot". Olaszországban a hatvanmilliós lakosság 84,4 százaléka lett átoltva a 12 év felettiek között. A negyven és hatvan év közöttiek emlékeztető oltásának beadását november 22-én kezdik meg, a korábban tervezett december elseje helyett.

*

Olaszország harminc katonai orvossal és nővérrel segíti Szlovéniát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - erről Matej Tonin szlovén védelmi miniszter tett bejelentést Twitter-oldalán csütörtökön, miután egy nappal korábban Rómában találkozott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel. A szlovén minisztérium közleménye szerint Guerini örömmel tett eleget szlovén kollégája kérésének. Mint mondta, megérti a szlovéniai helyzetet, mivel Olaszországnak volt már hasonló tapasztalata.

Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló orvosok és nővérek csatlakoznak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik a hét elején kezdték meg a kórházak segítését.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter még a múlt héten rendelte el a teljes egészségügyi szféra mozgósítását. Az egészségügyi tárca felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosegyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve részvételüket a járványellenes küzdelemben. Az ellátásba a vöröskereszt, valamint a hadseregben szolgáló orvosok és nővérek is bekapcsolódtak. Poklukar akkor elmondta: több országgal is folynak tárgyalások a segítségnyújtásról, de még egyiket sem zárták le.

Csütörtökre 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 24 beteg halt meg, ez január óta a legmagasabb napi adat. Kórházban 1104 beteget ápolnak, közülük 253-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 215 063-an kaptak védőoltást, közülük 1 134 697-en már a második adagot is felvették.

*

Németországban az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher mértékéhez kötik a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtökön kidolgozott terve alapján. A korlátozások szigorításának - javuló járványhelyzet esetén lazításának - alapja az úgynevezett hospitalizációs ráta, amely azt mutatja meg, hogy a megelőző hét napon százezer lakosonként mennyien kerültek kórházba az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19). Ha a mutató három fölé emelkedik egy tartományban, a helyi kormány bevezeti az úgynevezett 2G-szabályt, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. Ez a szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ha a mutató meghaladja a hatot, a 2G-plusz-szabály alkalmazandó, miszerint a beoltottak és a gyógyultak friss negatív lelettel vehetnek részt a zárt terekben zajló közösségi életben. Amennyiben a mutató kilenc fölé emelkedik, a tartományok alkalmazhatják a fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvényben felsorolt eszközök mindegyikét, például azt, hogy tiltsák vagy korlátozzák a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását és a felsőoktatási intézmények működését.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a hospitalizációs ráta a 16 tartomány közül 12-ben három felett van - a legnagyobb terhelés alá került Türingiában már a 18-at is meghaladja - , így az ország legnagyobb részén bevezetik a 2G-szabályt.

A tartományi kormányfők és az ügyvezető szövetségi kormány vezetői abban is egyetértettek, hogy a munkahelyeken, valamint a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben az első háromnál sokkal erősebb és mind magasabbra csapó negyedik hulláma miatt a hospitalizációs rátától függetlenül alkalmazni kell az úgynevezett 3G-szabályt - amelynek elnevezése a beoltott, gyógyult és tesztelt (getestet) szavak kezdőbetűiből áll -, miszerint az oltatlanoktól friss negatív leletet kell megkövetelni.

A negyedik hullám erejét jelzi a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett kimutatása, miszerint egyetlen nap alatt 65 371 új fertőződést regisztráltak, bő 20 százalékkal többet a legutóbbi rekordnál, az egy nappal korábban feljegyzett 52 826-nál. Ezzel 5 195 321-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 264 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 538-ra emelkedett.

*

A világon 256 061 544 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 131 743 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 254 992 462 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 123 530 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink