hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Két és fél hónapnyi különbség

Hosszabb túlélés prosztatakarcinómában

Hosszabb túlélést és jobb életminőséget biztosít a jelenlegi mitoxantron–prednizon kombinációnál a docetaxel–prednizon vagy –estramustin kombináció a hormonkezelésre nem reagáló, előrehaladott stádiumú prosztatarák palliatív kemoterápiájában – derült ki két, harmadik fázisban levő vizsgálat nemrég közzétett eredményeiből.

Az egyik vizsgálat 2000 és 2002 között több európai és kanadai onkológiai centrumban zajlott párhuzamosan, összesen 1006, átlagosan 68 éves, már metasztázist adó prosztata-adenokarcinómában szenvedő férfi részvételével, és a háromhetente vagy hetente adott docetaxel–prednizon, illetve docetaxel–mitoxantron kombináció hatékonyságát hasonlította össze (NEJM 351:1502–1512). A résztvevők testfelület-négyzetméterenként heti 30, vagy háromhetente 75 mg docetaxelt, illetve a hagyományosnak számító heti 12 mg mitoxantront kapták, amit mindegyik csoportban napi kétszer 5 mg prednizonnal egészítettek ki. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az új kombináció a túlélés időtartamát, a szérum PSA-szintjét, a betegek fájdalmait és általános életminőségét a már bejáratott terápiához képest, valamint hogy milyen időközönként érdemesebb adni a szert. A PSA-szintet háromhetente ellenőrizték, javulásnak a legalább három héten át fennálló, a kiindulási értékhez képest 50 százalékos csökkenést tekintették. Ugyanennyi időnként mérték fel kérdőíves- pontozásos módszerrel a betegek életminőségét. A fájdalom mértékét a szükséges fájdalomcsillapító erőssége és mennyisége alapján becsülték meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés