hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Készülnek a jövő reaktorai

„Alighanem eljön az atomenergia reneszánsza” – írta a Medical Tribune február 2-i számában a gázellátási zavarok következményeit elemezve Brüsszelből Gordon Tamás. Erre számítva a kutató- fejlesztő intézetekben többféle új reaktortípus megalkotásán, kipróbálásán dolgoznak. A közeljövő atomerőművei a maiaknál olcsóbb és biztonságosabb energiatermelést tesznek majd lehetővé. Egyszerűbb kivitelűek lesznek, hosszabb élettartamra tervezik őket. Tovább fokozzák a biztonságot, kevesebb hulladék keletkezik.
Néhány évtized múlva egészen új reaktortípusok közül lehet majd választani, tervezésükhöz mostanában fogtak hozzá. Hat típus tűnik különösen ígéretesnek. Zömük szaporító reaktor lesz, vagyis több üzemanyagot termel, mint amenynyit elhasznál. Kísérleti szaporító reaktorok már bizonyították ennek az elgondolásnak a kivitelezhetőségét. Gyors reaktornak is nevezik a szaporító reaktorokat, mert bennük – a mai típusoktól eltérően – nem kell lelassítani a hasadási neutronokat. A ma üzemelő atomerőművek túlnyomó többségében víz a hűtőközeg, ez továbbítja a maghasadás során felszabadult energiát. Az új reaktorokban egész más hűtőanyagok is szerepet kapnak majd. Ugyancsak változtatnak a belső felépítésen. A mai reaktorokban az üzemanyagot hosszú, kötegekbe összefogott pálcák tartalmazzák, az újakban más elrendezést is terveznek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés