hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Képes rémregénnyel agitálnak

A kormány elfogadta, hogy 2013. január 1-től csak képes egészségvédő feliratokkal ellátott csomagolásban hozható forgalomba dohánytermék – tudatja az egészségügyi államtitkárság közleménye.

Az elfogadott előterjesztés tartalmazza a gyártók által kötelezően alkalmazandó, sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtatható figyelmeztetéseket, azok méretét és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.

Az intézkedésre a tárca szerint azért van szükség, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8%-a kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30%-a pedig rendszeresen dohányzik. Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki.  Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt.

A kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben – véli a tárca, mivel mint írják, a képpel illusztrált feliratok bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél.

A MedicalOnline három évvel ezelőtt megszólaltatta Gábor Edinát, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatóját, aki az esetleges "szöveg-kép" csere kapcsán azt mondta: amikor a cigarettás dobozokon megjelentek az elrettentő képek, például Kanadában, a becslések szerint 1-3 százalékkal esett vissza a cigaretta fogyasztása.

(forrás: kormany.hu, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés