hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Keményszívű kamerák

Új kameratípus terjed az idei szezonban: nem kazettára vagy szalagra, de még csak nem is DVD-re vagy más optikai meghajtóra, hanem merevlemezre írja a felvételt, hasonlóan a fejlettebb asztali képírókhoz vagy a drágább zenelejátszókhoz. A megoldás szinte az összes kényelmetlenségtől megszabadítja a felhasználókat – nem csoda, hogy a winchesterrel szerelt kamerák látványosan hódítanak: az idei nyáron a fejlett piacokon (elsősorban Japánban és Tajvanon) már 40 százalék körüli részesedésnél tartanak.
A legelterjedtebb szalagos videokamerák hátrányait egy mondatban össze lehet foglalni: valamilyen adathordozó (többnyire a lejátszókkal nem kompatibilis kazetta) kell hozzájuk, aminek korlátozott a befogadóképessége, nehézkes a felvételek „utógondozása” és a lejátszás. E kényelmetlenségektől a jellemzően 20–40 gigabájtos kapacitású merevlemezzel szerelt – esetenként SD-kártyával tovább bővíthető – változatok megkímélik a felhasználót. A merevlemezek egyre kisebbek, könnyebbek és rezgésállóbbak, vagyis a winchestertechnológia a méret és a hordozhatóság szempontjából nem jelent igazán kompromisszumot. A kezelhetőség pedig a merevlemeznek köszönhetően valóban ugrásszerűen javul: az elkészült digitális felvételeket számítógépre, DVD-re és saját belső memóriával rendelkező DVD-felvevőre is könnyen át lehet írni. Az egyetlen megfontolásra késztető elem az ár: a winchesteres kamerákért általában 1000 dollár körüli összeget kell fizetni – egy hagyományos, de jó minőségű kamkorder ennek a feléből is kihozható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés