hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kedvük még van, pénzük nincs a magánbiztosítók felvásárlására

Szlovákiában késik az egybiztosítós egészségbiztosítási rendszerre történő átállás, derült ki a projekt teljesítésével foglalkozó jelentésből, amelyet szerdán hagyott jóvá a szlovák kormány.

Az egy egészségbiztosítós modell szlovákiai bevezetésének tervét tavaly októberben hagyta jóvá Robert Fico kabinetje. A terv szerint Szlovákiában jövőre megszűnne az 1993-ban bevezetett több-biztosítós egészségügyi rendszer, és egy - állami kézben lévő - egészségbiztosító lenne.

A transzformációs jogszabálynak az eredeti tervek szerint már májusra el kellett volna készülnie. Akkor a tárcaközi egyeztetési folyamatban lévő jogszabály késedelmét azzal magyarázta a pénzügyi tárca, hogy a transzformációs projektet úgy akarják elkészíteni, hogy jogi szempontból teljesen támadhatatlan  legyen. Ezt az igyekezetet az is indokolta, hogy az átalakítási folyamatban érintett egyik magán egészségbiztosító már februárban döntőbíróságon támadta meg a kormány transzformációs terveit.

A törvény előkészítője, az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint időközben már elkészült, csupán azért nem fogadták még el,  mert továbbra is kérdéses, hogy miként teremti majd elő a kormány a magán egészségbiztosítók részvényeinek felvásárlásához szükséges anyagi eszközöket. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információi szerint a transzformációs jogszabály már nem az eredeti 2014-es időpontban, hanem egy évvel később számol az egy egészségbiztosítós modell bevezetésével.

Mivel a törvény részletei nem ismertek, nemcsak az kérdéses, hogy miből valósul meg az átállás, hanem az is, hogy annak melyik verzióját valósítják meg.

Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmadát két magánbiztosító, a Dovera és az Union tartja kézben. Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésétől a kormányzat az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb felhasználását várja.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink